„This is it”, portretul unui artist reînviat

De Stela Moisescu pe 02 noiembrie 2009

„This is it „, ecranizarea ultimelor zile din viaţa lui Michael Jackson, a umplut până la refuz sălile de cinema. Spectatorii au aplaudat, au plâns şi au fredonat hiturile Regelui Pop.
Un ultim concert pentru fanii MJ

Cei care credeau că filmul va risipi măcar o parte din misterul în care încă este învăluită moartea artistului au plecat dezamăgiţi. Filmul „This is it” a avut un alt scop: să risipească zvonurile răutăcioase care au circulat în ultimii ani asupra condiţiei fizice şi psihice a lui Michael Jackson.

Documentarul ne arată un Rege Pop capabil să-şi revendice tronul, un artist care dansează şi cântă precum o făcea în vremurile sale de glorie.

Imaginile din documentar surprind ultimele trei luni din viaţa lui Michael Jackson, timp în care artistul repeta intens pentru seria de concerte ce urma să aibă loc în Londra.

Regizorul Kenny Ortega a transformat 120 de ore de repetiţii  într-un posibil concert de 120 de minute în care publicul este format chiar din spectatorii din sala de cinema.

Filmul prezintă cu lux de amănunte pregătirile pentru ce avea să fie un concert de zile mari: alegerea dansatorilor, finisarea orchestraţiei a celor mai îndrăgite hituri, coregrafia, costumaţiile pline de fantezie şi proiecţiile 3D folosite în concert.

Hiturile celebre înterpretate live de MJ

Montajul filmului este foarte inspirat. Se îmbină imaginea lui Michael Jackson cântând live cu coregrafia dansatorilor, dar şi cu imaginile din post-producţie, create special pentru concert.

În timpul melodiei „Smooth Criminal” urmărim, pe lângă reprezentaţia live, un Michael Jackson inserat digital în anumite scene de acţiune ale unor filme celebre alb-negru, precum „Gilda”.

Spectatorii au aplaudat la sfârşitul melodiei „I just can t stop loving you”, iar Michael a încheiat melodia cu un moment de acapella improvizat.

„Vedeţi, mă determinaţi să cânt, deşi trebuie să-mi protejez vocea”, glumeşte starul cu întreaga echipă care l-a ovaţionat la fiecare notă cântată.

Nici „Thriller” nu a scăpat de aplauzele din sala de cinema. Reprezentaţia live beneficiază şi ea de o proiecţie 3D care înfăţişează o variantă modernă a videoclipului din anul 1983.

Creaţie, respect şi admiraţie pentru MJ

Filmul dezvăluie şi felul în care Michael Jackson colaborează cu echipa, pe măsură ce îl deranjează o pauză prea scurtă între două note muzicale sau un ritm care nu este bătut suficient de apăsat.

Alături de el lucrează profesionişti capabili să-i ofere artistului exact ceea ce îşi doreşte. Ceea ce m-a impresionat este modestia Regelui Pop care ştie cum să-şi impulsioneze echipa. La un moment dat Michael îi spune chitaristei Orianthi: „Am nevoie de o notă mai puternică, mai înaltă… Relaxează-te, este momentul tău să străluceşti”.

Nu ai cum să nu străluceşti în preajma lui Michael. Dragostea lui pentru muzică şi pentru fani, inspiraţia de moment, perfecţionismul şi atitudinea lui prietenoasă au contribuit la închegarea unei echipe care ar fi pus în scenă, probabil, cel mai grandios concert al Regelui Pop.

Aplaudat la „scenă” deschisă

Ştii cum e când aplaudă un singur om, iar ceilalţi îi urmează exemplul? Nu a fost cazul aici. La sfârşitul filmului toată lumea a început să aplaude. O parte a rămas în sală până la încheierea genericului, nedorind parcă să-şi ia rămas-bun aşa de repede…

Foto: Hepta

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"