Bărbaţii muncesc mai mult decât femeile

De Nicoleta Galeteanu pe 06 august 2010

Îşi aruncă şosetele prin casă şi uită în mod deliberat să spele vasele şi, totuşi, bărbaţii muncesc mai mult decât soţiile lor, arată un studiu britanic, ce vine să contrazică…
… toate celelalte cercetători anterioare.

Dacă aveai impresia că munceşti prea mult la serviciu şi o iei de la capăt când ajungi acasă este doar o impresie. În schimb, nu îţi faci timp ca să vezi cât de mult munceşte soţul tău!

Studiile de de până acum, privind efortul superior pe care îl fac femeile la serviciu şi acasă, comparativ cu soţii lor, sunt contrazise de cei de la Universitatea din Londra (London School of Economics – LSE), care admit că barbaţii muncesc mai mult şi sunt şi mai productivi.

Explicaţia vine din partea unei femei, Catherine Hakim fiind sociolog la LSE şi unul dintre cercetătorii care au ajuns la această concluzie.

„Teoria potrivit căreia femeile lucrează în două schimburi, «jonglează» cu sarcinile de la serviciu şi cu treburile casnice şi lucrează mai mult decât bărbaţii este doar un mit. În realitate, bărbaţii îşi petrec timpul cu activităţi constructive şi sunt mult mai productivi decât soţiile lor”, arată sociologul.

Aşadar, femeile care spun că bărbaţii ar trebui să preia mai multe sarcini casnice i-ar neîndreptăţi e aceştia, timpul de lucru de opt ore fiind practic acelaşi pentru fiecare, explică ea.

„Este adevărat că femeile se implică mai mult în activităţi casnice, dar atât ele cât şi bărbaţii muncesc practic acelaşi interval de timp, adică aproximativ opt ore pe zi”, explică Hakim.

Astfel, atât în cazul slujbei, cât şi în cazul activităţilor neplătite, cum sunt cele casnice sau de voluntariat, studiul arată că bărbatul este cel care duce greul pe umeri.

„Rezultatele sunt valabile în toate ţările din Europa, iar în cele din Peninsula Scandinavă am găsit că bărbaţii muncesc chiar mai multe ore la serviciu decât femeile”, mai spune Catherine Hakim.

Problema despre cine munceşte mai mult acasă şi la slujbă este destul de controversată, iar cercetătorii şi cercetătoarele par să se întreacă, la rândul lor, în rezultate diferite.

Ultimul studiu realizat anul trecut de Institutul de Cercetare (ISPO) din Italia arata că femeile muncesc mai mult decât bărbaţii. Mai exact cu trei ani şi trei luni, circa 40 de ani de muncă, iar acest lucru se întâmplă pentru că merg la serviciu, iar odată revenite acasă o iau de la capăt.

Şi totuşi, un alt studiu confirmă că femeile preferă activităţile casnice, de vreme ce îşi doresc să stea mai mult cu familia, în timp ce bărbaţii se visează patroni peste zece ani.

Potrivit PricewaterhouseCoopers, 43% dintre bărbaţii români şi-ar dori să înceapă propria afacere în următorii 10 ani, în timp ce majoritatea femeilor (46%) ar vrea mai mult timp liber pentru a sta cu familia.

Foto: Shutterstock 

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară