Cuvintele dure provoacă boli inflamatorii

De Stela Moisescu pe 09 august 2010

Că ne afectează în plan psihologic ştim deja, dar vorbele dure care ne sunt adresate îşi lasă amprenta şi asupra fizicului nostru. Potrivit unui studiu recent,…
… stresul adus de situaţiile sociale tensionate pot declanşa o boală inflamatorie, de la astm şi artrită până la boli cardiovasculare.

Cercetătorii studiului au ajuns la concluzia că respingerea socială generează un răspuns inflamatoriu, lucru remarcat în urma analizelor efectuate, arată newscientist.com.

Astfel, 124 de participanţi au fost rugaţi să ţină un discurs, fiind supuşi şi unor teste de gândire, totul în faţa unui juriu care manifesta nepăsare şi desconsiderare. Mai apoi, voluntarilor li s-au prelevat probe de salivă în care s-a putut remarca o activare a răspunsului inflamatoriu.

O parte dintre voluntari a fost supusă unui alt test. Participanţii au jucat un joc pe calculator împreună cu alţi jucători instruiţi să îi excludă din joc. În tot acest timp au fost scantate imagini ale activităţii lor cerebrale cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM).

Astfel, cercetătorii au remarcat o activitate în zonele cerebrale asociate cu respingerea socială. Ei bine, cei care au avut cea mai mare activitate în acele zone au avut şi cel mai pronunţat răspuns inflamatoriu.

Cercetătorii speră ca acest studiu să ajute la dezvoltarea de noi tratamente împotriva bolilor inflamatorii, ca urmare a elucidării modului în care răspunsul inflamatoriu este generat de stresul din plan social.

Află care sunt bolile inflamatorii pe care le pot face femeile.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"