Tradiţii în Săptămâna Patimilor! De ce să nu îţi săruţi prietenii în Joia Mare şi ce li se întâmplă fetelor leneşe!

De Libertatea.ro, pe
Creştinii ortodocşi sunt deja în Săptâmâna Mare sau Săptămâna Patimilor, o săptămână sfântă în care şi copiii ţin post, iar gospodinele fac pregătirile pentru ziua Învierii, când vor pune pe masă ouă roşii şi bunătăţi preparate pentru această sărbătoare. Dincolo de religie, fiecare zi este marcată de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii.

Luni, marţi şi miercuri se face curăţenie, în Joia Mare nu se mătură, iar dacă ne întâlnim cu cineva nu e bine să ne sărutăm pentru că acel om ne va trăda precum Iuda l-a trădat pe Iisus. Ziua de vineri este Vinerea Seacă: nimic nu rodeşte. Despre tradiţiile din zona Sibiului, am vorbit cu Carmina Maior, fost muzeograf al CNM Astra.

În Săptămâna Patimilor nu se lucrează
În Săptămâna Mare, fiind săptămâna în care Iisus a pătimit, nu se lucrează prea greu. Pe calendarul popular „a nu se lucra” nu însemnă „a se sta”, ci să nu lucrezi la câmp. Nu poţi să nu cureţi la vite sau să nu le dai de mâncare. Nu se seamănă, nu se merge la câmp, nu se coase. Întotdeauna, pe calendarul popular „a nu lucra” se specifică foarte clar ce activitate nu se poate face. Este o săptămână în care lumea se pregăteşte pentru Paşti, începând de la sacrificarea mielilor până la pregătirea bucatelor.
În primele trei zile se curăţă casa, încep să se frământe cozonacii şi mâncărurile care pot ţine mai mult timp. Joia este deja o zi deosebită, e Joia Mare, Joia Verde. E verde pentru că dă verdeaţa, iar verdeaţa înseamnă renaşterea naturii.

Citeşte mai multe pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!