Tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci pe 14 octombrie

De Oana Savin pe
Sfânta Parascheva este cinstită de creștii ortodocși pe data de 14 octombrie. În credința populară, Sfânta Parascheva este numită „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”. Iată ce nu ai voie să faci în această zi – tradiții de Sfânta Parascheva.

Tradiții de Sfânta Parascheva

În tradiția populară, „Sfânta Vineri” este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.

Ziua Sfintei Parascheva este și zi de pomenire a celor trecuți în neființă. Cu această ocazie se dau de pomană pâine din grâul nou și must.

Credințele și legendele populare o înfățișează pe Sfânta Parascheva sub chipul unei bătrâne care veghează pentru sănătatea oamenilor și a fertilității pământului. Ea apare sub chipul unei bătrâne deoarece, ca personificare a zilei, ea este cea mai bătrână dintre surorile ei.

Pe 14 octombrie nu se mănâncă nuci, castraveți și poame în formă de cruce și nu se mănâncă de dulce.

La țară, bătrânii nu făceau nici fosul pentru a nu atrage nenorocul asupra casei.

Nu se lucrează, nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână sau cu boli de ochi și de cap. Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.

În această zi de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare sau pepene roșu deoarece ele amintesc de sacrificiul martiric.

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.

Mai mult, se fac și unele previziuni ale vremii în funcție de cum se prezintă vremea pe 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă. Iar dacă oile dorm risipite, iarna va fi doamoală și blândă.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și Obiceiuri. De ce se ține post pe 14 septembrie

Citește și: Sfânta Maria 2018: Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

Vezi și ce alte sărbători sunt în calendar ortodox octombrie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro