Studiu: Româncele spun că nu au timp suficient pentru relaxare sau cultivarea pasiunilor

De Unica.ro, pe

An de an, pe 1 Mai celebrăm Ziua Internațională a Muncii, ocazie de reflecție asupra semnificației muncii și importanței odihnei.

Studiu: Româncele spun că nu au timp suficient pentru relaxare sau cultivarea pasiunilor

Cu o majoritate de 76%, româncele consideră că nu au suficient timp liber pentru odihnă și relaxare, arată un studiu realizat de Morphy Richards în România, care și-a propus să identifice comportamentele românilor când vine vorba de rutinele de pregătire a mesei, curățenie și relaxare.

Dintre femeile care au completat chestionarul, 44% au declarat că dedică o oră sau mai puțin pe zi exclusiv relaxării (apelând la vizionarea filmelor și serialelor, mers la sală, citit, plimbare în natură, ieșiri cu prietenii). În ceea ce privește orele necesare de somn pentru o viață sănătoasă, doar 16% au declarat că reușesc să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, cât este recomandat.

Chestionarul confirmă că româncele sunt cele care își însușesc o mare parte din responsabilitățile casnice și care caută moduri de a-și ușura munca „invizibilă” precum gătitul, curățenia sau îngrijirea copiilor. 5 din 10 românce dedică peste 5 ore pe săptămână curățeniei și doar 1,93% au declarat că nu se ocupă de menținerea curățeniei în casă, pentru că beneficiază de ajutor.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Politolog rus, despre incidentele din Transnistria: „Să dea Domnul să mă înșel. Numai că acesta este un alt pas spre un mare război european”

Reacția CNCAN, după ce șeful agenției atomice a ONU a spus că nivelul radiațiilor de la Cernobîl este „anormal”: „Nu există un pericol pentru mediu sau populație”

Șeful ONU a desființat retorica Rusiei, care încă numește războiul „operațiune specială”: „Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”

În ceea ce privește timpul dedicat gătitului și pregătirii meselor, jumătate din respondenți au declarat că aleg să combine gătitul o dată pe săptămână cu mâncatul în oraș, în familie, și doar 7% este ponderea celor care nu gătesc deloc.

Când vine vorba de responsabilitățile casnice în cuplu, doar 14% împart programul de curățenie cu partenerul.

Momentele zilei pe care româncele le dedică relaxării sunt variate, majoritatea (34%) considerând servirea cafelei de dimineața momentul lor de liniște, în care nu sunt solicitate. Un procent asemănător dintre respondenți declară că reușesc să își dedice timp pentru divertisment și relaxare doar seara, după programul de muncă. O descoperire interesantă este faptul că 9 din 10 românce nu consideră pauza de masă de la birou un moment de relaxare, iar o pondere de 17% declară că reușesc să se relaxeze și să se odihnească doar atunci când dorm.

Studiul a fost realizat în 2022 și a presupus un chestionar cantitativ, pe un eșantion de 519 respondenți din România, dintre care 452 femei.

Foto: Studiu Morphy Richards

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!