Știi ce înseamnă zilele din Săptămâna Mare? Află aici semnificația fiecăreia și ce trebuie să faci până de Paște

De Libertatea.ro, pe
Perioada dintre duminica Floriilor şi duminica Învierii este cunoscută sub numele de Săptămâna Mare sau a Patimilor. Caracteristica esenţială a acesteia o reprezintă slujbele divine deosebite ce se săvârşesc în acestă perioadă şi care îi dau caracterul de unicitate. Este vorba, în primul rand, de minunatele slujbe ale Deniilor.

Cuvântul “denie” provine din cel slav “vdenia” şi, pe scurt, defineşte slujba religioasă săvârşită seara sau în prima parte a nopţii, în săptămâna dinaintea Paştelui, dar separat de vecernie, slujba obişnuită de seară. Deniile din Săptămâna Patimilor au o rânduială deosebită, ele cuprinzând unele rugăciuni, cântări şi ceremonii care nu se săvârşesc decât o singură dată pe an.

Luni

În Sfânta şi Marea Luni se face pomenire despre fericitul Iosif cel preafrumos, dar şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului. Prin istoria vieţii Patriarhului Iosif, pomenit de Vechiul Testament şi vândut, trădat de fraţii lui pe 30 de arginţi, ca şi Iisus de Iuda, suntem îndemnaţi să trăim în curăţenie, iar prin minunea uscării smochinului să aducem rod duhovnicesc. O cântare deosebit de frumoasă care are loc începând cu Denia de duminică seara până joi este troparul: “Iată Mirele vine în miezul nopţii şi fericită este sluga pe care o va afla priveghind; iar nevrednică este iarăşi cea pe care o va afla lenevindu- se. Vezi, dar, suflete al meu cu somnul să nu te îngreunezi, ca să nu te dai morţii şi afară de împărăţie să te încui; ci te deşteaptă grăind: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti, Dumnezeule! Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”.

Citeşte mai multe pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!