Schimbarea la Față a Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

De Oana Savin pe
Creștinii sărbătoresc pe data de 6 august Schimbarea la Față a Domnului, sărbătoare ce aminteșe de prima minune a lui Iisus. În popor, această sărbătoare se mai numește Pobreajen și se consideră că marchează despărțirea de vară.

Această sărbătoare se referă la momentul schimbării minunate la față a lui Iisus, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Petru, Ioan și Iacov, cu care a urcat pe munte pentru a se ruga.

Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care și-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor.

Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2)

Citește și: Postul Sfintei Marii 2018. Ce trebuie să faci înainte de Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Semnificația în popor

Schimbarea la față a fost asimilată în popor ca zi ce marchează despărțirea de vară, adică veșmintele oamenilor și ale naturii se schimbă cu cele ale noului anotimp ce urmează să vină.

Acum, frunzele încep să se îngălbenească, apele se răcesc, iar păsările migratoare încep să își pregătească plecarea.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

În această zi nu se lucrează, iar credincioșii duc la Biserică fructe din noua recoltă ce se binecuvântează și se împart. Tot pe 6 august se adună și plante de leac.

Se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să te certe cineva pentru că așa vei fi tot anul, până la următoarea schimbare la față.

Fetele nu au voie să se pieptene deoarece nu le va mai crește părul.

Dacă vor posti în această zi, femeile însărcinate vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

Începând cu această dată se interzice scăldatul și culcatul afară.

În fiecare an, de schimbarea la față, mii de pelerini merg pe Muntele Tabor, care se mai numește și Muntele Schimbării la Față a lui Hristos.

Pe acest munte se află două mănăstiri creștine, una ortodoxă și una franciscană.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Biserica ortodoxă de pe Muntele Tabor

De actuala biserică ortodoxă de pe Muntele Taborului se leagă numele arhimandritului român din Moldova Irinarh Rosseti, una dintre marile figuri ale monahismului românesc din secolul al XIX-lea.

După ce a întemeiat şi a dezvoltat Mănăstirea Horaiţa din judeţul Neamţ, acesta a plecat la Locurile Sfinte împreună cu ierodiaconul Nectarie Banul, ucenicul său, stabilindu-se în Muntele Tabor, unde a stat 16 ani.

Cuviosul Irinarh începe construcţia unei mari biserici de piatră pe Muntele Taborului în cinstea Schimbării la Faţă a Domnului, dar nu va reuşi să o termine din cauza faptului că era în vârstă şi bolnav, încheierea acestei construcţii lăsând-o în grija ucenicului său, care se loveşte şi el de lipsa de fonduri. La un moment dat, neavând cu ce să întreţină sfântul lăcaş, îl închină Patriarhiei Ierusalimului, acesta fiind acum sub administrarea grecilor.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Andreea Antonescu, prima declarație despre divorț:"Nimic nu este pe vecie"

Andreea Antonescu, prima declarație despre divorț:"Nimic nu este pe vecie"