Rusia ajunge la graniţa cu România!

De Libertatea.ro, pe

Un proiect al Rusiei care ar trebui să dea fiori reci clasei politice de la Bucureşti a fost prezentat în weekend în Republica Moldova. Este vorba despre planul secret al Moscovei de a anexa Odessa şi Transnistria pentru a deveni vecină României şi Republicii Moldova. Planul a fost prezentat în cadrul Forumului UE-Moldova, desfăşurat vineri şi sâmbătă la Bălţi.

Vladimir Socor (foto, 69 de ani), analist politic la Jamestown Foundation, cetăţean american născut în România şi care locuieşte în Germania, a vorbit în cadrul forumului despre planul Rusiei de a-şi crea o frontieră comună cu Republica Moldova şi România, prin intermediul regiunii Odessa.

Instrumentul principal în această politică, susţine Socor, ar fi federalizarea. „Rusia a promovat şi promovează în continuare două proiecte de federalizare pe spaţiul european şi eurasiatic: Ucraina şi Republica Moldova. În eventualitatea stabilirii unui coridor terestru civil şi militar între Crimeea ocupată de Rusia şi regiunea Odessa, Rusia ar căpăta frontieră comună cu Republica Moldova, cu regiunea transnistreană şi cu România, urmând posibilităţi variate pentru acţiuni geopolitice”, a explicat Socor.

Citeşte mai multe pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!