În România, 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi sunt supraponderali sau obezi

De PR, pe

Nu vorbim de o simplă lipsă de autocontrol, a fi supraponderal sau obez este o boală.
Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalității, alături de: subalimentaţia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitară şi hipertensiunea. Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoza hepatică nonalcoolică, creşterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar şi tulburări de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi. O parte din această patologie produsă de excesul ponderal se ameliorează sau poate chiar dispărea odată cu pierderea în greutate.

“În România, obezitatea înregistrează o creștere alarmantă atât a numărului de cazuri, cât și a severității lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de peste 90%. Obezitatea în rândul copiilor este din ce în ce mai des întâlnită, la vârste din ce în ce mai fragede, și cu excese ponderale de două, trei și chiar patru ori greutatea normală a copilului.”, a declarat Dr Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală și competenţă în chirurgia laparoscopică REGINA MARIA.

Obezitatea este pandemică şi afectează atât adulţii, cât şi bătrânii, tinerii şi chiar copiii. În România, numărul copiilor obezi înscrişi în învăţământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani, după cum reiese dintr-un raport al Institutului pentru Sănătate Publică. Evoluţia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabilă, aceştia devenind, în proporţie de aproximativ 80%, adolescenţi şi, ulterior, adulţi obezi. În lipsa unor măsuri eficiente de a controla situaţia, vom avea o generaţie de tineri mai puțin sănătoşi, cu speranţă de viaţă mai mică decât cea a părinților lor.

Obezitatea este o boală, ea are nevoie de tratament medical de specialitate. În România, este nevoie de medici specialiști pentru tratarea obezității precum și a afecțiunilor asociate ei: hipertensiunea arterială, boala coronariană, patologia pulmonară, diabetul zaharat. Stadiile avansate ale acestei boli, numită obezitate morbidă, trebuie abordate seriat de către: nutriționiști, psihologi, terapişti comportamentali, internişti şi chirurgi.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!