Ecotrend, scaune recondiţionate

De Unica.ro pe

Georgiana Lazăr reciclează scaune şi piese vechi de mobilier. O face cu pasiune. Strada a devenit locul plin de surprize de unde mai poate “culege” ceea pentru alţii nu mai înseamna nimic. Pasiunea pentru improvizaţie a învăţat-o la Berlin, acolo unde oamenii reciclează tot ce se poate, iar inventivitatea vine din relaxarea lor de zi cu zi.
“De-a lungul timpului, din copilarie, mi-a placut să schimb fata obiectelor  carora simteam ca le lipseste ceva, cautam perfectiunea si mai tarziu ineditul. Am inceput cu jucariile, apoi cu hainele, iar acum imi place sa reciclez scaune si alte obiecte mici de mobilier.
Studiile de arte plastice si decorative mi-au format o viziune diferita a obiecului integrat intr-un spatiu mai mult sau mai putin conventional. In facultate am studiat Scenografie teatru, si  construiam machete la scara mica, cu elemente de mobilier, in functie de textele pe care trebuia sa le transpun in decor.  Cand Shakespeare sau Visniec  imi permitea sa improvizez, de cele mai multe ori reinventam elementele de mobilier, astfel incat acest domeniu imi este familiar.”
scaun georgiana lazar
Pasiunea Georgianei a inceput sa infloreasca in sejururile petrecute la Berlin, iar cel care a ajutat-o sa cunoasca frumusetea acestei arte a fost prietenul ei.
“Adevarata pasiune pentru improvizatie am dezvoltat-o cu ocazia catorva vacante in Berlinul de est. Prietenul meu a stiut ca orasul acesta  imi va marca urmatorul traseu, el a avut ocazia sa traiasca acolo mai multi ani. Se stie despre Berlin ca este orasul ambassador al artelor, acolo s-au mutat cei mai buni artisti din diferite colturi ale lumii, dupa caderea Zidului.
Cei de afara recicleaza cam tot ce se poate, inventivitatea lor vine dintr-o relaxare a vietii de zi cu zi. M-am intors din ultima vacanta incarcata de informatii vizuale si cum am avut norocul sa am o perioada cu mult timp liber, am inceput sa reciclez scaune vechi, in special cele stil Thonet, pe care multa lume le arunca pur si simplu in strada. Cum strada este plina de surprize pentru cei care au ochi sa le vada, am avut norocul sa gasim un Thonet autentic, care mai pastreaza si acum stampila si timbrul original. Acela va ramane intact, ca piesa de referinta.
scrin georgiana lazar
Adevarata satisfactie este atunci cand gasesc  aceste lucruri abandonate. Atunci le iau, le curat si le reintegrez in spatiu. Parchetul din lemn masiv de fag si stejar este elementul  inedit, care completeaza uneori  sezuturile scaunelor, sau il transform in blaturi de mese. Acesta are un rol decorativ foarte special. Sunt ajutata de prietenul meu care ma sprijina foarte mult la partea tehnica a lucrurilor. Cromatica obiectelor cuprinde tonuri reci, nordice, de griuri fine sau antracit, bleu, accente de lila, albastru si mult alb.
Am inceput cu aceste scaune care fac parte dintr-un ciclu numit „Proiect Berlin„,dar lucrez deja la o serie de mese din lemn, care vor „largi„ aceasta famile. Uneori folosesc tehnica mixta: obiectelor vechi le adaug detalii noi, toate din lemn, pentru a completa acele lipsuri inevitabile. Flosesc doar lemn masiv. Fiecare obiect are un nume,  le-am numit dupa statiile de metrou  berlineze, în semn de respect si recunostiinta fata de un oras care mi-a dat un rost in viata si munca mea.”
Totul s-a transformat intr-o afacere de success, pentru ca din ce in ce mai multi oameni au fost interestai de scaune reconditionate cu atat de mult talent. Dar multi dintre ei aplica si ideile lor. Asta implica mici compromisuri…
Initial nu am gandit o afacere din noua mea activitate, poate din motivul asta au iesit cum le doream eu, nu cum le-ar fi dorit altii.Cand lucrezi pe comanda implica uneori mici compromisuri.  Am evitat si incerc pe cat posibil sa mentin linia aleasa, calitatea lemnului, si mai ales culoarea care are rolul cel mai important. De exemplu, nu as folosi niciodata rosu sau culori vii.
Intamplarea fericita a facut ca unor oameni sa le placa asa cum au fost gandite, si sa imi cumpere toată colectia . Nu este o zona mult explorata la noi, dar sper foarte mult sa se dezvolte in timp.

Citeste cat de simplu poti reconditiona mobila pe www.ecotrend.ro

Un articol de Madalina Racorean.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro