Celebrul dirijor Barenboim returnează Premiile Echo

De Oana Savin pe
Celebrul dirijor Daniel Barenboim a decis să returneze premiile muzicale germane Echo, după ce doi rapperi ale căror texte sunt consderate antisemite, au fost recompensați cu aceleași premii.

Barenboim, care este directorul muzical al uneia dintre cele mai mari opere din Berlin, a primit de-a lungul timpului mai multe premii Echo, relatează EFE.

După ce a a denunţat într-un comunicat albumul rap distins în 2018 cu aceste premii – drept „clar antisemit, misogin, homofob şi dispreţuitor la modul general faţă de demnitatea umană”, el a anunțat că va restitui distincțiile.

Citește și: Kendrick Lamar, primul rapper care primește un Pulitzer

Interesul comercial nu trebuie să primeze asupra decenței umane”, a precizat el în comunicat.

Din data de 12 aprilie, când a avut loc gala premiilor Echo 2018, mai mulţi laureaţi ai acestui an au restituit trofeele pentru a denunţa recompensarea, pentru cei mai buni artişti hip-hop, a rapperilor Kollegah şi Farid Bang care au vândut în Germania peste 200.000 de exemplare din albumul lor „Jung, brutal, gutaussehend 3” („Tânăr, brutal, arătos 3”).

Citește și: Jay-Z, cel mai bogat rapper din lume

Ambii cântăreţi s-au distanţat de „orice formă de antisemitism şi de ură împotriva minorităţilor„, iar Kollegah a propus intrare gratuită „pe viaţă” la concertele lor pentru fanii evrei.

Mai mulţi responsabili ai premiilor Echo au demisionat pentru a protesta faţă de recompensarea rapperilor.

ECHO sunt cele mai renumite premii muzicale acordate în Germania recompensând domenii ce merg de la muzica clasică, la genul pop, jazz sau hip-hop. Premiile se bazează pe succesul comercial al artiştilor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro