Andreea Marin si Ministrul Sănătăţii au semnat protocolul pentru vaccinarea pneumococică

De Unica.ro, pe

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi Ministerul Sănătăţii au încheiat un protocol de colaborare în lupta pentru drepturile copiilor români de a fi vaccinaţi gratuit împotriva bolilor pneumococice.
Documentul a fost semnat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi, la Maternitatea Filantropia. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
ONG-urile susţinătoare ale Coaliției pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi Ministerul Sănătăţii doresc să lupte împotriva bolilor pnemococice prin vaccinarea tuturor nou-născutilor din România, contribuind astfel la scăderea mortalităţii infantile din România, aflată la cea mai înaltă rată din Europa (9,79 la 1.000 de nou-născuţi).  „Prin introducerea vaccinării pneumococice începând cu anul 2013, Ministerul Sănătății poate contribui la reducerea mortalității infantile în România, prin reducerea constantă a cazurilor de pneumonie“, se arată în protocolul semnat astăzi.
Din nefericire, în România doar 2% dintre părinţi îşi permit să-şi vaccineze copiii împotriva acestui inamic nevăzut, pneumococul. Luptăm pentru dreptul copiilor români de a fi vaccinaţi încă din septembrie 2012, când am pus bazele acestei Coaliţii. Ne bucură semnarea protocolului şi suntem siguri că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom reuşi cât mai rapid să oferim gratuit copiilor noştri acest vaccin“, a declarat Andreea Marin, Președinte al Fundației „Pretuieşte Viaţa“  şi ambasadorul campaniei CNP 2013.

Alături de ministrul Sănătăţii şi reprezentaţii Coaliţiei, la eveniment au participat şi Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, director Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia Bucureşti şi Dr. Daniela Ştefănescu,  vicepreşedinte Asociaţia Medicilor de Familie – Bucureşti. Aceştia au subliniat importanţa programelor de prevenţie în România, dar au vorbit şi despre rolul esenţial pe care îl au medicii de familie în vaccinarea copiilor.
După conferinţa de presă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi Andreea Marin au stat de vorbă cu proaspetele mămici despre vaccinarea copiilor în general, dar şi despre vaccinul pneumococic. Ei au strâns formulare cu întrebări legate de acest subiect, cărora le vor răspunde în perioada următoare. 
Luna trecută, după ce Comitetul Național de Vaccinologie a emis o recomandare susţinând introducerea vaccinului pneumococic cât mai repede posibil, Ministerul Sănătăţii a anunţat includerea acestui vaccin în Programul Naţional de Imunizare.
În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică , în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere . Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi nu în ultimul rând epilepsie.
Vaccinurile au redus incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli, precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusă.  În țările care au pus în aplicare vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, incidenţa bolii pneumococice s-a redus în mod constant și substanțial.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro