Stiati ca… (George Enescu)

De Unica.ro, pe
1.

George Enescu a inceput sa cante la vioara la vârsta de 4 ani, iar la varsta de numai 5 ani apare in primul sau concert. Tot de atunci dateaza si prima lui compozitie, „Tara Romaneasca”, o …
1. George Enescu a inceput sa cante la vioara la vârsta de 4 ani, iar la varsta de numai 5 ani apare in primul sau concert. Tot de atunci dateaza si prima lui compozitie, „Tara Romaneasca”, o opera de 12 masuri pentru pian si vioara.

2. Wolfgang Amadeus Mozart, a compus primele piese pentru pian la varsta de 5 ani, inainte de a sti sa scrie. Ele au fost transcrise imediat de tatal sau, la randul lui muzician.

3. Sotia lui George Enescu, Maria Tescanu Rosetti, a fost una din doamnele de onoare ale Reginei Maria. Aceasta a fost casatorita initial cu printul Cantacuzino, iar ulterior a facut o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu. Sfasiata de remuscari si-a turnat acid pe fata. Enescu a iubit-o si s-a insurat cu ea, chiar daca a ramas desfigurata pentru totdeauna.

4. Festivalul de la Salzburg, „rivalul” festivalului George Enescu, a luat nastere in anul 1950, cu 8 ani inainte. Numarul de vizitatori actuali este de circa 150 000.

5. Mai exista un festival care se numeste tot George Enescu, are loc pentru a doua oara la Stuttgart si este organizat cu sprijinul… Festivalului George Enescu de la Heidelberg!

6. Valoarea premiilor pentru fiecare sectiune de interpretare a Concursului International „George Enescu” editia 2009 este: Premiul I – 15.000 Euro, Premiul II – 10.000 Euro, Premiul III – 5.000 Euro.

7. Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Berlin si Viena. Aici au ajuns cativa dintre artistii romani, candva participanti la concursul George Enescu, acum reprezentanti in strainatate ai culturii romanesti, la primul turneul de promovare a festivalului.

8. Exista o vioara semnata Stradivarius – una dintre cele 10 care mai sunt in stare de functionare – care a apartinut lui Ion Voicu, si care a fost data spre folosinta pentru cinci ani tanarului violonist Alexandru Tomescu. Concursul pentru obtinerea acestei viori unice in Romania a avut loc in cadrul festivalului George Enescu, editia din anul 2007.

9. George Enescu s-a nascut in zodia Leului, pe 19 august 1881. In aceeasi data (dar in ani diferiti) s-au mai nascut si: Bill Clinton, Coco Chanel, Matthew Perry.

10. Casa memoriala a lui Enescu de la Liveni este vizitata anual doar de circa 3000 de turisti, din cauza drumurilor proaste din zona. Acolo se afla pianina pe care el a compus prima opera si prima lui vioara – o jucarie primita in dar de la parinti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!