Stiati ca… (Filmul romanesc)

De Unica.ro, pe
1.

Primul film romanesc s-a lansat in anul 1912. Se numea „Independenta Romaniei”, iar povestea facerii lui este spusa de Nae Caranfil in ultimul sau film : „Restul e tacere”.

2. Claudia …
1. Primul film romanesc s-a lansat in anul 1912. Se numea „Independenta Romaniei”, iar povestea facerii lui este spusa de Nae Caranfil in ultimul sau film : „Restul e tacere”.

2. Claudia Cardinale a spus despre TIFF ca are o organizare mai buna decat cea de la Cannes? La festivalul de pe Croazeta a trebuit sa astepte patruzeci de minute o masina care venea sa o ia de la hotel.

3. TIFF 2009 a inclus, pentru prima oara in Romania, o proiectie pentru nevazatori? Filmul lui Radu Jude, „Cea mai fericita fata din lume” a beneficiat de o proiectie speciala cu ajutorul fundatiei „Cartea Calatoare”. Situatiile din film si decorurile au fost povestite la casti,  insotind dialogurile in limba romana.

4. TIFF 2009 a lansat campania „Salveaza Cinema Republica” ? Organizatorii au atras atentia asupra starii de degradare in care se afla cea mai mare sala de cinema din Transilvania. Situatia este simptomatica pentru numeroase Sali de cinema din tara, datorita interesului in scadere si a numarului din ce in ce mai mic de spectatori de cinema.

5. Cel mai premiat film romanesc al anului, „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu a fost produs cu un buget de 650.000 de euro? Bugetul mediu al unui film produs in masa este de 65 de milioane de dolari!

6. Constantin si Elena, cei doi protagonisti ai documentarului premiat al lui Andrei Dascalescu sunt chiar bunicii acestuia?

7. TIFF 2009 a fost incheiat de „Cenusa si sange” – primul film regizat de Fanny Ardant si filmat aproape in intregime in Transilvania?

8. Regizorul Cristian Mungiu a castigat primul Palm D’or pentru lungmetraj din istoria filmul romanesc? „4 luni, 3 saptamini si 2 zile” a fost revelatia festivalului de la Cannes in anul 2007.

9. TIFF 2009 a initiat un program de educare cinematografica in scoli? Peste 1.300 de copii din şcolile şi liceele din Cluj şi din Turda s-au înscris la programul de vizionări.

10. Cel mai scump film romanesc din toate timpurile este „Restul e tacere” , in regia lui Nae Caranfil?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!