5 lucruri pe care NU le ştii despre creierul tău

De Lumea Femeilor, pe

Datorită creierului uman am reuşit să evoluăm, să folosim tehnologia şi să vizităm alte planete. Te-ai întrebat vreodată câte lucruri nu ştii despre el?

Este cel mai mare consumator

Creierul reprezintă aproximativ 2% din greutatea corpului, dar consumă până la 20% din energia acestuia. Energia este folosită pentru transmiterea informaţiei la nivel celular, dar facilitează şi comunicarea dintre neuroni.

Muuulţi neuroni

Creierul tău conţine în jur de 100 de miliarde de neuroni, ceea ce re-prezintă de 16 ori populaţia planetei Pământ. Mai mult, fiecare neuron este în legătură cu cel puţin 10.000 de alţi neuroni. Acest număr enorm de conexiuni facilieaza transmiterea informaţiilor. În traducere liberă, astfel suntem capabili să gândim (mai complex decât animalele).

Conştiinţa & vorbirea

Neocortexul – o secţiune a creierului care este folosită pentru vorbire, dar şi pentru conştiinţa de sine şi şi perceperea celor înconjurătoare – reprezintă 73% din masa creierului.
Neocortexul omului este mai mare decât al oricărui animal. Asta ne oferă capacitatea de a gândi avansat,
deşi, prin formă, creierul nostru nu este neapărat diferit de creierul anumitor animale.

Cât % folosim?

Ai auzit tot felul de poveşti, cum că am folosi doar 10% din creier sau chiar 3%. Nimic mai neadevărat! Deşi mai sunt multe lucruri de descope-rit în legătură cu fascinanta lume a creierului uman, fiecare părticică a acestuia are o sarcină bine definită.

Inima sau cerebelul – cine e nr. 1?

Se pare că nu pot exista unul fără  celălat. Din sângele pe care inima îl pompează în tot corpul, într-un minut – adică 750 ml -, 20% ajunge la creier.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!