Un somn bun te ajută să slăbeşti

De Erika Chivu pe 18 decembrie 2009

Degeaba ţii dietă şi faci sport dacă nu dormi suficient de bine. Cei care nu se odihnesc suficient slăbesc foarte greu, chiar dacă duc o viaţă sănătoasă.


Un studiu desfăşurat pe o perioadă de 16 ani a arătat că femeile care dorm cinci ore pe noapte au şanşe cu 32% mai mari să se îngraşe mult, faţă de cele care dorm şapte ore pe noapte. 

Chiar şi o oră în plus sau în minus contează. Cele care dorm şaşe ore pe noapte au şanşe cu doar 16% mai mari să se îngraşe, faţă de cele care dorm şapte ore pe noapte.

Când eşti obosită mănânci mai mult

Ce legătură are somnul cu greutatea?  Se pare că odihna sau, mai bine zis, lipsa ei influenţează hormonii ce controlează senzaţia de saţietate: grelina responsabilă cu senzaţia de foame şi leptina care anunţă creierul când stomacul e plin. După o noapte nedormită, creşte nivelul de grelină şi scade nivelul de leptină.

Urmările sunt uşor de ghicit: ai pofte, ţi-e foame tot timpul şi nu te simţi sătulă nici dacă mănânci mult. În plus se pare că oamenii obosiţi au tendinţa să aleagă gustări bogate în calorii care le dau energie, cel puţin pentru un timp.

Un somn liniştit şi suficient de lung îţi dă energie pentru întreaga zi şi… nici nu are calorii. Pe termen lung, aceste mici schimbări au efecte mari.

Şapte sau nouă ore de somn?

Câte ore de somn ne sunt necesare în fiecare noapte? Unii îţi vor spune că e nevoie de şapte ore, alţii opt sau chiar nouă. Adevărul este că fiecare organism are alte nevoi, deci nu există o reţetă universal valabilă. Ca să-ţi dai seama cât ar trebui să dormi fă un mic experiment timp de câteva zile (într-o vacanţă, de preferat).

Timp de două sau trei zile dormi atât cât îţi cere organismul. Vei vedea că, după asta, vei atinge o anumită stabilitate şi te vei trezi, în fiecare zi, cam la aceeaşi oră. Dieta şi sportul sunt la fel de importanteNu îţi imagina că vei reuşi să slăbeşti doar fiindcă dormi câteva ore în plus pe zi.

Dieta şi sportul rămân principalii factori care îţi influenţează greutatea. Ca să nu mai spunem că alimentaţia incorectă şi sedentarismul pot duce şi la insomnie, care va duce la o alimentaţie incorectă… şi aşa intri într-un cerc vicios. Un stil de viaţă sănătos, în general, este singura modalitate de a slăbi eficient.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"