Singurul supliment pe care să îl iei dacă ești răcit

Spre deosebire de vitamina C care nu are niciun efect conform ultimelor studii, zincul este singurul supliment pe care trebuie să îl iei dacă ești răcit.

Zincul intervine în replicarea rinovirusurilor – agenții patogeni responsibili de majoritatea virozelor respiratorii din sezonul rece.

Un studiu din 2011 realizat pe 2121 persoane a arătat că zincul scurtează perioada de boală și scade severitatea simptomelor. O parte din participanții la studiu au primit zinc și o parte pastilă placebo. Cei care au primit zinc au arătat semne favorabile după administrare, virozele au fost suportate mai ușor și au trecut mai repede.

Explicația constă în faptul că zincul afectează funcționarea celulelor responsabile de imunitatea noastră (în special celulele T/ limfocitele T). O cantitate prea mare de zinc afectează negativ imunitatea oamenilor.

Vitamina C a fost recomandată prima oară ca supliment în viroze de chimistul Linus Pauling în anii 70. Studiile au arătat că vitamina C nu previne și nici nu ajută la vindecarea în cazul răcelilor.

De exemplu, un studiu din 2013 ce a inclus peste 11300 persoane a arătat că participanții la studiu nu au prezentat niciun efect pozitiv după ce au luat suplimente de vitamina C în timp ce erau răciți.

Singurele efecte s-au observat la alergătorii de maraton sau la schiori, dar efectele pozitive au fost nesemnificative.

Vitamina C luată în exces poate face mai mult rău decât bine. Dozele mai mari 2000 mg pot duce la pietre la rinichi.

Dacă nu dorești să iei zinc sub formă de supliment, mănâncă alimente bogate în zinc (năut, fasole, ciuperci, crab, pui etc).

Sursa foto 123rf

Citește și Ce vitamine trebuie să iei pentru a avea unghii frumoase

Citește și Ce vitamine să iei și pe care să le ocolești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Loading...
Eva.ro
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Recomandări shopping
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Sănătate

FII PRIMA CARE AFLĂ

...tot ce trebuie să știe o femeie specială, ca tine

Abonează-te la newsletterul Unica și primești imediat un e-book GRATUIT
cu tendinte in lifestyle 2018: nutritie, sport, design, si social media!

Vă recomandăm: