Espresso, pericol sigur pentru inimă

De Erika Chivu pe 12 februarie 2010

Cafeaua e singurul lucru care te ridică din pat, dimineaţa? Poate ar trebui să găseşti altă metodă. Un singur espresso este de ajuns ca să-ţi afecteze inima.
Cofeina dintr-o singură ceaşcă de cafea „tare” are efecte nedorite asupra sistemului cardiovascular, arată o cercetare italiană recentă, citată de Daily Mail. Prea multă cofeină dintr-o dată reduce cu o cincime cantitatea de sânge care circulă către inimă, afectând vasele sanguine.

Cafeaua decofeinizată, în schimb, are efectul invers: îmbunătăţeşte circulaţia sângelui către inimă.

Băutura pe care au analizat-o cercetătorii este espresso, un tip de cafea care a devenit tot mai popular în ultima vreme tocmai datorită cantităţii mari de cofeină pe care o conţine.

Un singur espressso poate să conţină până la 130 miligrame de cofeină, faţă de 75 miligrame cât conţine o cafea instant.
 
Cercetătorii italieni au analizat efectul pe care îl are un singur espresso asupra a 20 de voluntari adulţi.   

Din cauza băuturii, vasele lor de sânge s-au îngustat astfel încât cantitatea de sânge ajunsă la inimă a scăzut cu 22% într-o oră. Asta se întâmplă deoarece cofeina blochează secreţia unei substanţe care menţine vasele de sânge lărgite. Mai mult, s-a observat că şi tensiunea arterială creşte după un espresso.

Aceiaşi 20 de voluntari au băut, apoi câte un espresso decofeinizat şi cercetătorii au fost uimiţi să constate că circulaţia lor s-a îmbunătăţit uşor, iar tensiunea arterială nu a suferit modificări.

Beneficiile variantei fără cofeină s-ar putea datora antioxidanţilor conţinuţi de cafea. Problema este că, atunci când bem cafea „normală”, beneficiile antioxidanţilor sunt anulate oarecum de cofeină.

Totuşi, pe termen lung, antioxidanţii câştiga această luptă şi aşa s-ar explica de ce alte studii au arătat că licoarea care ne trezeşte dimineaţa protejează inima şi previne diabetul.

Dacă antioxidanţii îşi arată efectul pe termen lung, cofeina îşi face simţită prezenţa imediat.

Se pare că englezii au fost deja avertizaţi asupra pericolului din ceaşca de espresso după ce o tânără de 17 ani a ajuns la spital cu probleme cardiace provocate de cele şapte espresso mari pe care le băuse. Specialiştii avertizează că nu trebuie să depăşim cinci astfel de băuturi pe zi.

Pe de altă parte, sunt foarte multe studii care arată că 400-500 mg de cofeină pe zi (adică patru sau cinci ceşti de cafea normală) nu reprezintă un pericol pentru o persoană sănătoasă. Bineînţeles că în această categorie nu intră cardiacii, gravidele, copii, etc.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"