Cele mai periculoase dependenţe moderne

De Erika Chivu pe

Drogurile şi alcoolul nu sunt singurele lucruri care dau dependenţă. Şi alte preocupări aparent inofensive se pot transforma în vicii. Află care sunt dependenţele lumii moderne.

1. Dependenţa de solar

Lăsând la o parte micile vedete care îşi petrec tot timpul liber la solar, există femei care sunt cu adevărat dependente de această facilitate modernă. Boala lor, numită „tanorexie”, este periculoasă pentru că, aşa cum se ştie deja, radiaţiile UV în exces provoacă afecţiuni maligne ale pielii.

Studiile au arătat că tanorexia este o depedenţă adevărată: atunci când stau la soare sau solar, femeile respective au acelaşi gen de plăcere pe care o au toxicomanii când îşi injectează doza de heroină.  Şi comportamentul este asemănător: ele sunt gata să renunţe la mâncare ca să aibă bani de mers la solar şi mint cu uşurinţă ca să fie primite în saloane.

2. Dependenţa de shopping

Lindsay Lohan, Kim Kardashian şi Katie Holmes sunt doar câteva din vedetele care ar fi dependente de cumpărături. Desigur, când câştigi milioane de dolari pe an, nu e o problemă prea mare, dar pentru restul femeilor o asemenea boală poate aduce grave probleme financiare. Dacă suferi de oniomanie – aceasta e denumirea ştiinţifică a bolii – ai o stare euforică atunci când cumperi ceva, după care îţi dai seama că tot ce ai cumpărat nu umple golul din viaţa ta şi te simti deprimată. Iar singura cale de vindecare este o nouă rundă de shopping.

3. Dependenţa de sex

Tiger Woods şi David Duchovny sunt două din vedetele care şi-au recunoscut dependenţa de sex. Probabil că nu este o boală nouă, însă traiul modern, cu atâtea probleme, dar şi tentaţii la tot pasul, transformă sexul din dorinţă în compulsie.  

Dependenţii de sex consideră că masturbarea, pornografia, sexul cu partener , exhibiţionismul sau alte comportamente asemănătoare reprezintă un refugiu  în calea problemelor. Această boală este periculoasă pentru că împiedică relaţiile normale, „sănătoase” şi poate duce la boli cu transmitere sexuală.

4. Dependenţa de internet

Toţi suntem într-o oarecare măsură dependeţi de internet, care ne oferă informaţii şi distracţie la orice oră. Dar dacă îţi petreci tot timpul liber la calculator şi devii nervoasă când cineva sau ceva te face să pleci din faţa lui, înseamnă că lucrurile au mers prea departe. Iar dacă neglijezi lucrurile cu adevărat importante din viaţa ta, de pildă jobul sau copiii, înseamnă că deja ai o problemă gravă.

Dependenţa de internet este periculoasă pentru că acaparează tot timpul şi exclude interacţiunea socială normală.

5. Dependenţa de operaţii estetice

Femeia care a făcut 100 de operaţii estetice este doar unul din cazurile disperate. Multe alte persoane sunt fericite doar la gândul că-şi vor putea îmbunătăţi iar look-ul printr-o nouă operaţie şi sunt gata să facă orice pentru asta. Acestea suferă de o boală psihică ce le face permanent nemulţumite de propriul corp, aşa încât cele mai mici defecte le duc la depresie şi nu-şi găsesc liniştea decât atunci când scapă de ele.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro