Tratament pentru o memorie mai bună

De Erika Chivu pe

La nivel mondial, Ginkgo biloba este, probabil, unul din cele mai cunoscute şi mai folosite remedii naturiste. Noi îl cunoaştem mai ales ca stimulent pentru memorie…
… dar indicaţiile sunt multe.

Ginkgo biloba, o plantă cu multe beneficii

Deşi multe studii sunt încă în curs de desfăşurare, fitoterapeutii din întreaga lume prescriu extractul de Ginkgo biloba pentru asm, crize acute de hemoroizi, demenţă, rău de altitudine, boli cardiovasculare, insuficienţă venoasă, dependenţă de cocaină, depresie, neuropatie diabetică, glaucom. Şi acestea sunt numai câteva dintre indicaţiile plantei.

Se spune că femeile ar avea multe beneficii de pe urma tratamentelor cu Ginkgo biloba. Sindromul premenstrual şi simptomele menopauzei pot deveni o amintire dacă iei suplimente cu această plantă.

Totuşi, Ginkgo biloba rămâne cel mai cunoscut supliment pentru funcţiile cognitive. Se spune că îmbunătăţeşte memoria, concentrarea, rezistenţa la stres dar alungă şi somnolenţa post-prandială, acea „amorţeală” care se instalează după masa de prânz.

Eficienţa nu a fost dovedită

Deşi foarte cunoscute în toată lumea, suplimentele cu Ginkgo biloba au parte şi de critici. Cele câteva studii care le-au dovedit eficacitatea nu ar fi destul de grăitoare, sunt scepticii.  

În ce priveşte efectele asupra somnolenţei post-prandiale site-ul clinicii Mayo avertizează că puţinele studii făcute au dat rezultate neclare, deci mai este nevoie de cercetări pentru a lămuri problema. Nu se ştiu mai multe nici despre capacitatea plantei de a îmbunătăţii memoria. Studiile făcute până acum se contrazic unul pe altul, deci nu se poate spune cu siguranţă dacă tratamentul cu ginkgo este eficient sau nu.

Până la finalizarea cercetărilor, Ginkgo biloba rămâne, totuşi, unul din cele mai cunoscute remedii naturiste, astfel că apar în continuare noi şi noi suplimente bazate pe această plantă. Teoretic, acestea sunt 100% naturale, aşa că le poţi încerca fără grijă pentru a-ţi da seama dacă în cazul tău funcţionează.

Extractul standardizat de Ginkgo biloba

De fapt, nu orice extract de Ginkgo biloba este eficient şi sigur, ne avertizează specialiştii companiei farmaceutice Labormed. Multe dintre suplimentele pe care le găsim pe piaţă conţin şi substanţe toxice pe lângă cele benefice. Specialiştii explică: frunzele de Ginkgo biloba conţin şi compuşi toxici, iar un supliment sigur este cel care conţine extract standardizat de Ginkgo biloba, adică extract purificat, prelucrat, din care s-au scos toxinele.

„Standardizarea asigură excluderea substanţelor nocive şi o concentraţie optimă a principiilor active din această plantă”, mai spun reprezentanţii Labormed. Ei recomandă ca atunci când cumpărăm un produs pe bază de Ginkgo biloba să studiem compoziţia lui şi să-l alegem pe cel care conţine extract standardizat şi excipienţi, fără alte adaosuri.

Efecte secundare şi contraindicaţii

Iar dacă ai găsit suplimentul potrivit, asigură-te că ai voie să-l iei. Extractul de Ginkgo biloba este interzis gravidelor şi mămicilor care alăptează, dar şi celor care au probleme legate de coagularea sângelui. Înainte de intervenţii chirurgicale sau dentare este bine să renunţi la suplimentul cu Ginkgo biloba. Au existat cazuri de sângerări uşoare sau grave asociate cu administrarea extractelor de Ginkgo.

De asemenea, este posibil ca planta să afecteze glicemia şi nivelul insulinei, motiv petnru care diabeticii trebuie să o ia numai cu acordul medicului.

Tratament pentru o memorie mai bună

Produse şi preţuri

Dacă nu prezinţi nicio contraindicaţie şi eşti convinsă de efectele benefice ale Ginkgo biloba, poţi încerca mai multe tipouri de suplimente la diferite preţuri.

Flavotan, ofertă promoţională trei cutii – 12 lei
Ginkgobil – 21 lei
Ginkomax – 29 lei
Ginkgomemo Plus – 39 lei
Ginkgophyt – 14 lei
GinkgoVasal – 54 lei
Rotta Natura Ginkgo Forte Plus – 12 lei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro