Pielea are de suferit de pe urma ignoranței noastre. Când nu mai arată cum ne dorim, vrem să o „reparăm”, dar cu puține șanse de reușită. Din fericire, specialiștii au găsit o soluție și pentru cele mai îndărătnice probleme ale pielii.
După pierderea bruscă a multor kilograme sau după sarcină și alăptare, trupul femeii se resimte și arată asta prin semne apărute la suprafa-ța pielii. În urma unor mici accidente, inevitabile într-o viață, ne mai pricopsim și cu cicatrici inestetice. Apoi, intervin comple-xele, jena la expunerea acelor părți ale trupului, încercările disperate de a le masca… Or, acum nu mai e cazul. Există metode prin care pot fi îndepărtate până și cele mai rebele cicatrici și vergeturi!
►Cum apar
Cele mai stresante semne de pe piele sunt, în special pentru reprezentantele sexului frumos, vergeturile. De ce apar? În cele mai multe cazuri, de vină e lipsa de elasticitate a pielii. Uneori, pot apărea și din cauza unor afecțiuni ale glandei tiroide sau a sindromului Cushing. În general, apar pe sâni, pe abdomen, coapse, fese și în regiunea taliei, pe spate. Dar se pot zări și pe umeri, pe brațe sau chiar la glezne. În faza lor incipientă, vergeturile sunt roșiatice, subțiri, plate. Apoi, la maturitate, capătă o nuanță albicioasă, sidefie și au un aspect denivelat. Odată ajunse în acest stadiu, sunt mult mai greu de tratat. Nici cicatricile nu se lasă mai prejos. Fie că sunt cheloide, adică acelea care apar în urma unei vindecări forțate, ieșite în relief, fie hipertrofice sau atrofice, precum cele mai închise la culoare decât pielea, îngroșate, exact la nivelul zonei unde a fost rana, ori se prezintă ca niște mici adâncituri, fie că sunt cauzate de acneea rebelă, toate tipurile de cicatrici sunt deranjante.
►Se vindecă fără durere
În fazele de debut, atât cicatricile, cât și vergeturile răspund bine la tratamente medicamentoase, dar și la hidratarea intensă a pielii. Vitamina C are și ea rostul ei. Totuși, laserul cu lumină pulsată și peelingul chimic sunt mult mai de folos, în special pentru adolescenții aflați în creștere. Sunt necesare ședințe repetate, însă rezultatele sunt spectaculoase. În cazul cicatricilor, vitamina K e foarte importantă, asociată cu masajul efectuat de specialiști. Există și tratamentul injectabil, cu steroizi, însă e de lungă durată. Mihaela Leventer, medic specialist DermaStyle, recomandă tehnologia Fraxel în tratamentul cicatricilor și vergeturilor: „Acest laser regenerează pielea și este indicat în cicatrici atrofice, melasmă și vergeturi, cicatrici de acnee sau de vărsat de vânt. Suprafaţa cutanată este întinerită, uniform colorată, proaspătă”.
CE șTIE SĂ FACĂ LASERUL FRAXEL
Nu taie, nu lasă semne, nu provoacă dureri, nici sângerări. Știe doar să regenereze în profunzime pielea deteriorată, stimulând procesul de generare de noi celule. „Laserul Fraxel folosește un mănunchi de raze luminoase dintr-un fascicul fracționat care pătrunde prin piele și produce microzone de încălzire termică sub forma unor coloane fierbinți. Țesutul neîncălzit se contractă instantaneu și celulele cutanate stem sunt stimulate. Începe astfel un proces fiziologic de regenerare cutanată prin formarea de celule noi, care repară punct cu punct țesătura cutanată deteriorată „, spune dr. Mihaela Leventer. Se recomandă ca tratamentul să fie făcut o dată pe lună, în maximum 6 ședințe.