De ce albesc femeile tinere?

De Erika Chivu pe

Ai descoperit deja primele fire albe şi nu ai împlinit nici măcar 30 de ani? Nu eşti singura. Tot mai multe femei încep să albească chiar de la 25 de ani. Iată de ce.
În trecut, primele fire albe apăreau după 35 de ani sau chiar spre 45. Astăzi, o treime din femei au păr alb înainte de a împlini 30 de ani, iar majoritatea dau vina pe stres.

Pentru a afla de ce se vopsesc femeile, o companie producătoare de vopsea, a descoperit că multe tinere folosesc acest produs pentru a-şi acoperi firele albe. Iar stiliştii confirmă faptul că multe cliente până în 30 de ani încep să albească. „Nu mă mai miră să văd cliente de 25 de ani cu păr alb şi majoritatea pun acest lucru pe seama stresului”, spune stilistul britanic Nicola Clarke, citat de Daily Mail.

De ce albeşte părul?

Teoretic, totul ţine de vârstă şi moştenirea genetică. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, melanocitele, celule care produc pigmentul pielii şi al părului, încep să moară.

Drept urmare, firele de păr cresc albe. În cazurile când firele albe apar înainte de vreme, se consideră că singurul vinovat este moştenirea genetică. Dermatologii spun că nimic din ceea ce faci sau nu faci nu poate să influenţeze culoarea părului. Deci stilul de viaţă nici nu te face să albeşti, nici nu poate preveni apariţia altor fire albe.

Stresul îţi albeşte părul?

Totuşi, multe femei pun firele albe pe seama stresului şi, după unii experţi, ar putea avea dreptate. Ultimele studii pe animale arată că părul albeşte în lipsa vitaminelor din grupul B şi cum stresul consumă o cantitate mare din aceste vitamine…

Şi mai mult, se pare că doze mari din anumite vitamine B ar putea declanşa recolorarea firelor albe.

Există şi cercetări japoneze ce arată că stresul oxidativ – provocat de fumat, raze UV, poluare etc. – afectează rădăcina firului de păr, putând duce la moartea melanocitelor.

Până când se va descoperi un leac eficient împotriva albirii, nu-ţi rămân decât două soluţii: îţi vopseşti părul sau îl accepţi aşa cum e. De altfel, până şi vedete de la Hollywood, precum Helen Mirren şi Jamie Lee Curtis apar pe covorul roşu cu părul alb şi trebuie să recunoaştem că nu arată rău.

De ce albesc femeile tinere?

Foto: Shutterstock, Northfoto

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită