Cizmele uggs îţi strică picioarele

De Erika Chivu, pe

Fanele uggs se pot trezi cu picioarele deformate, cu dureri de gleznă, genunchi si spate. Chiar dacă par comode, cizmele uggs pot avea efecte devastatoare asupra piciorului.
Dacă ne luăm după ceea ce vedem pe stradă, se pare că cizmele uggs nu vor intra prea curând în dulapuri, deşi primăvara a venit deja. Posesoarele unei perechi de uggs probabil sunt fericite că în sfârşit a apărut un trend care nu le obligă să-şi chinuie picioarele în pantofi mici, cu tocuri imposibile. Ei bine, nici faimoasele cizme nu sunt tocmai blânde cu picioarele, mai ales dacă nu sunt „de firmă”.

Kate Moss, Cameron Diaz, Paris Hilton şi multe alte vedete care poartă adesea uggs întreţin pasiunea tinerelor, numai că fetele obisnuite nu-şi permit cizmele scumpe ale vedetelor şi poartă versiuni mai ieftine.

Medicii britanici au tras un semnal de alarmă în această privinţă, spunând că versiunile mai ieftine de uggs vor ajunge să distrugă picioarele unei generaţii întregi de femei. Ajunge să le porţi frecvent timp de şase luni şi te-ai ales cu dureri de spate şi de picioare pe viaţă.
Englezii au deja şi o denumire pentru mersul caracteristic fanelor uggs. „Târşâitul uggs-ilor” se referă la acel mers dezordonat, strâmb, cu călcâiele în exterior pe care îl au cele care poartă des aceste cizme.

Ele nu susţin laba piciorului la fel de bine ca un pantof sport de exemplu, iar la fiecare pas, piciorul îţi alunecă, chiar dacă, uneori, nici nu-ţi dai seama. Asta se traduce printr-o „uzură” a tendoanelor, ligamentelor şi oaselor de la gleznă şi laba piciorului.

În timp, bolta plantară, nefiind susţinută cum se cuvine, se prăbuşeşte, ceea ce afectează încheieturile, inclusiv genunchiul şi soldul, dar şi spatele.

Drept urmare, anunţă Daily Mail, medicii britanici au tot mai multe paciente care se plâng de dureri de picioare, spate sau deformarea piciorului. Ei avertizează că în special fetele tinere sunt în pericol. Pentru că picioarele lor sunt în creştere, ele riscă să se aleagă cu oasele deformate pe viaţă.

„Pentru că aceste cizme sunt călduroase şi moi, fetele cred că, purtându-le, îşi protejează picioarele. De fapt, îşi distrug picioarele” a spus un medic citat de Daily Mail. „La fiecare pas, picioarele alunecă în interior. Greutatea cade pe partea interioară a piciorului, ceea ce duce la prăbuşirea boltei plantare. Astfel este afectat piciorul, glezna şi, în final, şoldul.”

Medicii sunt de acord că cizmele uggs pot fi purtate prin casă sau la ocazii deosebite însă nu sunt potrivite pentru mersul pe distanţe lungi şi, în nciun caz, nu ar trebui purtate zilnic, mai ales de către adolescente.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro