Apiterapia, minune pentru sănătate

De Libertatea pentru femei pe

Nu fierbe mierea zaharisită, pentru că îşi va pierdedin proprietăţi.
Una dintre cele mai răspândite și străvechi metode de tratament, apiterapia te ajută să previi și să tratezi afecțiuni din cele mai diverse, folosind produsele apicole: mierea, polenul, veninul albinelor, lăptișorul de matcă sau propolisul.

Mierea

Se asimilează foarte ușor de către organism și aduce numeroase beneficii, având un rol major în reglarea funcțiilor organismului. Bogată în vitamine, minerale și enzime, mierea e considerată un adevărat antibiotic natural, un ajutor de nădejde în afecțiunile digestive, renale sau cele ale sângelui și, totodată, cu o capacitate excelentă în eliminarea toxinelor din ficat și rinichi. În plus, are capacitatea de a opri hemoragia și de a cicatriza și e recunoscută pentru rolul tonifiant și fortifiant. Atenţie, dacă ai diabet, e recomandat să eviți consumul de miere.

Polenul

Ştiai că 100 g polen oferă organismului aproximativ 270 de calorii și conține apă, glucide, lipide, vitamine, dintre care cele mai importante sunt cele din grupa B, și minerale indispensabile organismului (calciu, fier, potasiu, magneziu, iod etc.)? E una dintre cele mai bogate substanțe, cu proprietăți nutritive excelente pentru organism. Cel mai adesea este folosit pentru reglarea tranzitului intestinal, arderea grăsimilor, în curele de detoxifiere a organismului și pentru scăderea nivelului colesterolului. Îl găsești sub formă de pudră, granule, praf sau tablete. Totuși, polenul trebuie evitat de către diabetici, femeile însărcinate și persoanele care au alergii alimentare.

Lăptișorul de matcă

E substanța produsă de albine pentru a hrăni regina stupului. Conține toate vitaminele din complexul B, aminoacizi esențiali, proteine, săruri minerale și oligoelemente. Contribuie la menținerea sănătății oaselor și mușchilor, are capacitatea de a scădea nivelul colesterolului din sânge, stimulează metabolismul celulelor și s-a dovedit a fi extrem de benefic în sporirea rezistenței organismului la efort fizic. E o modalitate excelentă prin care poți să-ți întărești sistemul imunitar și, implicit, să te protejezi împotriva infecțiilor. În plus, vei depăși mai ușor și mai repede oboseala excesivă, perioadele de convalescență și stările depresive, dacă începi o cură energizantă cu lăptișor de matcă.

Propolisul

E o alternativă naturală folosită adesea în tratamen-tul diabetului, cancerului, reumatismului, afecțiunilor respiratorii și hepatice. Proprietățile antimicrobiene și antifungice sunt printre primele descoperite și rămân în continuare printre cele mai apreciate. La fel ca și mierea, e considerat un antibiotic natural, datorită conținutului ridicat de flavonoide. Acestea au efecte excelente în tratarea gastritei și ulcerului și în ameliorarea rapidă a gripei. Și lista afecțiunilor pe care propolisul le tratează continuă, cu atât mai mult cu cât poate fi utilizat atât intern (pentru boli digestive, respiratorii, hepatice, diabet), cât și extern (arsuri, ulcer de piele, eczeme, acnee).

Veninul de albine

Cea mai importantă calitate a sa rămâne acțiunea antireumatică, datorită efectului antiinflamator și capacității de reducere a durerii musculare. Poate fi aplicat direct pe piele sau injectat intramuscular, însă tratamentul trebuie făcut numai sub supraveghere medicală, căci veninul poate produce reacții alergice, șoc anafilactic sau erupții pe piele. Înainte de începerea tratamentului, fiecare persoană trebuie testată, pentru a verifica sensibilitatea și eventualele reacții alergice.

BINE DE ȘTIUT!

– Mierea de tei: are efecte calmante și sedative; îți e de mare ajutor dacă suferi de dureri gastrice
– Mierea de castan: contribuie la buna funcționare a ficatului și îmbunătățeste circulația sângelui
–  Mierea de păpădie: favorizează eliminarea toxinelor
–  Mierea de salcâm: are proprietăți antiseptice și tonice și  ajută la calmarea tusei
– Mierea de levănțică: calmează durerile de gât

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro