Femeile şi relaţiile bazate doar pe sex

De Stela Moisescu pe 18 ianuarie 2010

Sexualitatea femeilor este diferită de cea a bărbaţilor. Aşadar, doi parteneri de sex pot înţelege diferit legătura formată. Află care sunt avantajele şi dezavantajele unei…
… astfel de relaţii în cazul femeilor şi la ce este bine să te aştepţi de la o relaţie bazată doar pe sex.

De ce se formează relaţii bazate doar pe sex?

În principiu, o relaţie completă este compusă din trei componente: intimitatea emoţională a partenerilor, devotamentul şi pasiunea.

În cazul relaţiei bazate doar pe sex ai crede că există doar componenta pasională, însă, „uneori poate să lipsească şi aceasta”, atenţionează psihologul Anca Samachis.

Motivele care duc la formarea unei astfel de relaţii nu sunt neapărat simple, deşi de la acest tip de relaţie se doreşte tocmai evitarea complicaţiilor emoţionale.

„De multe ori motivele sunt relativ necunoscute celor doi. Este des întâlnită situaţia în care partenerii afirmă ca s-au trezit într-o astfel de relaţie fără să se fi gândit în prealabil sau să aibă senzaţia că au luat o decizie în acest sens”, afirmă psihologul.

Totuşi ea enumeră câteva motive evidente: satisfacerea nevoii fizice şi dorinţa de a avea pe cineva aproape sau de a nu te simţi singur.

De ce trebuie să ţii cont înainte de a intra într-o relaţie bazată doar pe sex?

Samachis consideră că relaţia bazată doar pe sex a căpătat din ce în ce mai multă popularitate, fiind în prezent foarte la modă deoarece ea este prezentată ca o variantă mult mai avantajoasă a relaţiei tradiţionale, unde îţi iei şi un angajament emoţional faţă de partener.

Aşadar, psihologul îţi recomandă să analizezi care sunt motivele pentru care alegi relaţia bazată doar pe sex, luând în considerare că acest tip de relaţie îţi poate oferi doar un segment din ceea ce poate oferi cu adevărat o relaţie.

Care sunt beneficiile relaţiei bazate doar pe sex?

Avantajele unei astfel de relaţii pentru o femeie sunt reduse faţă de cele ale unui bărbat, consideră Samachis. Cauza este diferenţa dintre sexualitatea femeii şi cea a bărbatului.

„Femeile tind să construiască mai uşor relaţii intime, bazate pe sentimente, în primul rând pentru că îşi doresc acest lucru mai mult decât bărbaţii şi pentru că au o capacitate nativă mult mai mare de a le dezvolta.

Totodată, femeile tind să îsi caute şi să îşi găsească identitatea prin intermediul relaţiilor apropiate, în timp ce bărbaţii fac aces lucru preponderent prin intermediul carierei şi a muncii”, detaliază psihologul.

În ciuda diferenţelor de sexualitate dintre femei şi bărbaţi, relaţia bazată doar pe sex aduce şi femeilor anumite beneficii. Ele sunt legate, în general, de dorinţa lor de a nu se implica emoţional.

Dorinţa apare atunci când vrei să te „aperi” emoţional din cauză că ai suferit şi nu simţi că ai putea face faţă unui alt „şoc sentimental”. Aşadar, femeile tind să se arunce într-o relaţie bazată doar pe sex din teamă sau comoditate şi nu atât din plăcerea pentru sex, cât din nevoia de a se apăra emoţional.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"