Rapsodie in nud

De Unica.ro pe 14 septembrie 2010

Te invit intr-o calatorie in lumea artei si a discutiilor despre nuditatea in teatru. Doi actori …
Rapsodie in nudTe invit intr-o calatorie in lumea artei si a discutiilor despre nuditatea in teatru. Doi actori iti dezvaluie viziunea lor despre cum e sa apari gol pe scena si ce provocari au de infruntat

Am inceput razand, la Centrul national al Dansului din Bucuresti (CNDB), luand totul ca pe o joaca, chiar daca stiam bine ca adevarata miza a sedintei foto era sa subliniem poezia nuditatii pe scena. A fost un start greoi – i-am pus pe cei doi actori sa repete miscarile pana spre epuizare – si, treptat, am realizat ce inseamna munca din spatele unui spectacol, mai ales atunci cand miscarile actorilor sunt cele care trebuie sa transmita stari si emotii.

Rapsodie in nudCristian Radu – fotograful, actorii Meda Victor si Istvan Teglas si cu mine am petrecut aproape trei ore intr-un semiintuneric, la vreo treizeci de grade, ca tu sa poti admira in paginile acestui articol ceea ce, de obicei, vezi pe scene de teatru. Cuvintele pot fi de prisos pentru a transmite „incarcatura” momentului, insa, atunci cand make-up artistul a inceput sa filmeze cu telefonul dansul actorilor, am realizat ca in sala CNDB se intampla ceva magic. Istvan (29 de ani), dupa ce a ales muzica si a apasat play, parea sa fi intrat intr-un fel de hipnoza a dansului si miscarilor ritmice. Meda (27 de ani) era dominata de o energie nemaivazuta – doi actori care construiau o poveste. Meda s-a remarcat in „Nunta muta” (2008) si a continuat sa apara in teatru si film. Istvan (29 de ani) e actor, dar e atras si de performanceuri (in „Dance a Playful Body” de la CNDB e memorabil). Cu ei am pornit la drum in discutia despre nuditate, actorie, performance, balet si cinematografie.

TEXT: Cristina Murariu
FOTO: Cristian Radu

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital