Punctul G, produs al imaginaţiei?

De Stela Moisescu pe 05 ianuarie 2010

Cercetătorii au vânat punctul G în cadrul celui mai amplu studiu realizat până în prezent şi nu au găsit nicio dovadă palpabilă a existenţei sale. După analizarea a 1800 femei…

… s-a ajuns la concluzia că punctul G este, mai degrabă, produsul imaginaţiei femeii, hrănită de reviste sau sexologi, arată bbc.co.uk.

În acest sens, s-au analizat în cadrul studiului doar surori gemene. Fiecare femeie a fost întrebată dacă posedă punctul G. Dacă una dintre femei susţine că deţine punctul G, automat şi sora sa geamănă trebuie să-l aibă, ca urmare a genelor identice.

Răspunsurile au fost însă contradictorii în ceea ce priveşte existenţa punctului G atât în cadrul perechilor de gemeni identici, cât şi în cadrul celor non-identici. Aşadar, s-a concluzionat că descoperirea punctului G este un fenomen subiectiv.

Sexologul Beverley Whipple care a promovat existenţa punctului G de-a lungul carierei sale critică însă metoda de cercetare a studiului. Ea precizează că cercetătorii nu au luat în considerare experienţa lesbienelor sau a femeilor bisexuale şi nici experienţa sexuală a femeilor heterosexuale, cu mai mulţi parteneri sexuali, parteneri ce posedă tehnici de a face sex diferite.

„Este în regulă să-ţi cauţi punctul G, dar nu-ţi face griji dacă nu-l găseşti. Fiecare femeie are o anatomie unică”, precizează doctorul Petra Boynton.

Un grup de cercetători italieni susţine că a putut localiza totuşi punctul G cu ajutorul ultrasunetelor. Ei menţionează că există o porţiune de ţesut mai groasă în interiorul vaginului evidentă la femeile care ating orgasmul.

Punctul Gräfenberg, denumit mai simplu, punctul G, poartă numele ginecologului Ernst Gräfenberg, care l-a descris pentru prima oară acum mai bine de 50 de ani, localizându-l pe, peretele frontal al vaginului, la 2-5 cm în sus de la intrarea în vagin.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"