Învaţă să găteşti pui Kiev

De Unica.ro pe 30 august 2010

Începând din secolul al 18-lea, aristocraţii ruşi au fost din ce în ce mai interesaţi de bucătăria franceză. Au început să angajeze bucătari francezi sau să-şi trimită propriii bucătari…
 în Franţa, unde să ia lecţii de gătit. Această  „modă” a persistat, în ciudă conflictului dintre Napoleon Bonaparte şi Rusia. De fapt, într-un mod ironic, campania din Europa a lui Napoleon, ce a inclus şi lupte cu Rusia, a dus, indirect, la o alianţă culinară între cele două naţii.

Napoleon ştia cel mai bine că o armată bine hrănită are o forţă formidabilă. De aici a venit şi citatul său faimos „O armată călătoreşte cu stomacul”.

În 1800, Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci persoanei care inventa o metodă de conservare a mâncărurilor, pentru a facilita hrănirea constanră a trupelor. În 1809, bucătarul francez Nicolas Francois Appert a câştigat acest premiu. 

Denumit  „părintele conservelor”, el a inventat o metodă de a sigila mâncarea în sticle vidate. Invenţia sa a dus la conservele de azi.

Dar Appert a mai inventat şi altceva, respectiv un fel de mâncare cunoscut ca Pui Kiev. Precum vom vedea, Puiul Kiev nu are nicio legătură cu capitala Ucrainei.

Puiul Kiev e făcut din piept de pui fără os, care a fost bătut bine, până ajunge să fie foarte subţire. Apoi, în centrul puiului este pusă o bucată de unt cu mirodenii. Bucata de piept de pui este tăvălită în făină, ou şi firmituri de pâine (sau pesmet) şi apoi este prăjită într-o tigaie.

Această invenţie a bucătarului Appert a fost imediat imitată de bucătarii ruşi, aceştia denumind-o  „cotelettes de volaille”. Cu toate astea, primele restaurante din New York au schimbat denumirea în Pui Kiev, iar acest nume a călătorit în Europa şi a rămas până în zilele de azi.

Până în secolul 20, Puiul Kiev a ajuns o reţetă clasică, servită în majoritatea restaurantelor. În Ucraina, această reţetă era servită cu mazăre proaspătă şi cartofi prăjiţi, tăiaţi julien.

Precum am spus, Puiul Kiev e făcut cu unt cu mirodenii. Acest tip de unt are foarte multe variaţii, dar reţeta de bază este formată din unt, care e amestecat cu multe condimente şi ierburi proaspete. Aproape orice fel de ierburi pot fi folosite, de la rozmarin, cimbru, tarhon la busuioc. De asemenea, trebuie nepărat folosite sarea, piperul, usturoi, suc de lămâie.
 

Pui Kiev

1. Untul cu mirodenii:

Ingrediente:

un pachet de unt
o jumătate de ceaşcă de arpagic
două linguriţe de pătrunjel tocat
două linguriţe de tarhon
sucul de la o jumătate de lămâie
sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Combină toate ingredientele de mai sus într-un vas (untul trebuie să fie moale), apoi pune untul rezultat la frigider pentru 1-2 ore.

2. Puiul

Ingrediente:

patru bucăţi de piept de pui fără os
sare şi piper, după gust
un pachet de unt cu mirodenii
făină
două ouă
firmituri de pâine (sau pesmet)
ulei

Mod de preparare:

Pe rând, bate toate bucăţile de piept de pui până ajung să fie foarte subţiri. Ai grijă ca puiul să nu se rupă, pentru că prin găuri va putea curge untul. Sărează şi piperează piepţii de pui. Pune o bucată de unt cu mirodenii în mijlocul bucăţii de piept de pui, apoi rulează pieptul şi prinde-l cu o scobitoare, astfel încât bucată de unt să rămână în centru. Apoi, înmoaie fiecare bucată de pui în făină, în ou şi în firmituri de pâine (sau pesmet). Toarnă ulei din belşug într-o tigaie şi încinge-l, până începe să fiarbă. Prăjeşte puiul în tigaie pe ambele părţi până devine maroniu.

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Învaţă să găteşti pui Kiev
Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"