Cine primeşte primă de Crăciun?

De Unica.ro pe 09 decembrie 2009

Anul trecut, 93,5% dintre companiile prezente pe piaţa românească ofereau prime de Crăciun angajaţilor. Anul acesta, lucrurile diferă, procentul acestora ajungând la aproximativ jumătate…

…din cel înregistrat în urmă cu un an, iar suma medie a primei oferite angajatului va ajunge de la 605 de lei, în 2008, la 230 de lei în acest decembrie.

Potrivit studiului întocmit de firma Paylogic, cea care a furnizat şi datele prezentate mai sus, anul acesta, primele vor fi acordate sub formă de tichete de cadou în proporţie de 65%.

Tot din studiu, reiese că bonusurile acordate salariaţilor vor fi calculate cumulând 38% din totalul primelor acordate în urmă cu un an şi că, din cele 86 de companii participante la studiu, niciuna nu mai acordă al 13-lea salariu drept primă de Crăciun.

Exemple nefericite

Cătălina Căciulan, director de resurse umane la compania SC Piritex SA din  Ploieşti, spune că anul acesta compania Pritex, nu va organiza petrecere de Crăciun şi că nu se vor acorda prime de final de an angajatilor. „Sperăm în revenirea pieţei în anul 2010, când dorim să putem sărbători împreună cu angajaţii sfârşitul de an”, declară aceasta.

Monica Cârligea, best employers lead, la compania Hewitt Associates şi Mihaela Tănasă, compensation&benefits specialist, la compania Azali Trading, spun că anul acesta companiile pe care le reprezintă nu au bugete alocate nici pentru petrecerea de Crăciun, nici pentru bonusuri.

Exemple fericite

Angajaţii companiei BT Asigurări vor avea parte anul acesta de două petrerceri de Crăciun, una pentru centrala din Cluj şi una pentru cea din Bucureşti, organizate de companie, care a alocat petrecrerii acestui final de an, un buget mai mare cu 25% decât cel precedent, declară Monica Marchiş, director al departamentului de resurse umane al companiei.

„În contractul colectiv de muncă al BT Asigurări sunt prevăzute prime de Crăciun şi de Paşti în sumă egală pentru toţi angajaţii. Bonusurile de performanţă se dau în general în luna martie”, mai spune aceasta.

Potrivit Mariei Gâlcă, employee relations & compensation & benefits manager balkans al companiei Procter & Gamble, angajaţii nu primesc prime, ci cadouri şi petreceri de Crăciun din parea companiei. „De asemnea, dăm al 13-lea salariu către toţi angajaţii, însă nu îl considerăm primă de Crăciun, ci beneficiu separat”, mai spune aceasta.

La fel stau lucrurile şi în cazul angajaţilor companiei Kraft Foods România, care nu primesc prime, ci cadouri, informează Dorin Grigorescu, director de resurse umane al companiei.

Prime în funcţie de performanţe

Un alt tip de prime este cel acordat în funcţie de performanţele obţinute de angajat sau de întreg grupul din care acesta face parte.

„Cei care vor primi primă la sfârşitul anului sunt aceia cu un grad mare de realizare a obiectivelor, evident măsurat cu ajutorul indicatorilor de performanţă specifici. Cuantumul primei depinde de măsura performanţei, de la bine spre excepţional. Pentru a marca sfârşitul anului vom oferi cadouri personalizate şi vom sărbători Crăciunul cu toţii, ca o mare familie”, explică Greta Chetreanu, HR director, IIRUC Service SA.

În aceeaşi manieră se vor desfăşura lucrurile şi pentru angajaţii companiei BDO România, unde, de la caz la caz pot fi acordate bonusuri de performanţă, pentru acei angajaţi care şi-au atins toate obiectivele profesionale şi care obţin calificative foarte bune cu ocazia evaluării anuale.

„În felul acesta se încurajează performanţa şi se diferenţiază valorile. În ceea ce priveşte bonusurile, acestea sunt multiplu sau fracţiuni de salariu lunar, proporţional cu performanţa înregistrată”, explică Sorin Faur, director HR al BDO România.

Acesta mai spune că şi anul acesta va fi organizată o petrecere de Crăciun pentru angajaţi, care vor avea parte de multe momente interactive şi de atmosferă, precum tombolă, karaoke şi diverse concursuri prin care sunt invitaţi să îşi demonstreze talentele” artistice.

O altă companie unde angajaţii se pot declara fericiţi este JT International România, unde se va organiza petrecere de Crăciun cu buget  comparativ cu cel de anul trecut. Şi aici, directorul de resurse umane, Monica Vijeu, spune că primele de final de an vor fi ca în fiecare an corelate cu rezultatele afacerii aferente anului în curs.

Angajaţii Xerox România, vor avea parte, ca în fiecare an, de o petrecere de Crăciun atat pentru ei cât şi pentru copiii lor. „Va trebui să fim doar mai creativi, având în vedere că bugetele alocate sunt mai mici ca până acum. De asemenea, ei vor primi în continuare bonusuri sau comisioane, funcţie de performanţele individuale”, spune Magdalena Ispas, HR manager al companiei.

Primă de Crăciun, 760 de lei

Angajaţii singurului producător autohton de autoturisme, Dacia, vor primi anul acesta o primă substanţială de Crăciun. După un an plin de creşteri semnificative al numărului vânzărilor, în ciuda crizei economice, Dacia va acorda angajaţilor săi o primă de Crăciun de 760 de lei.

Toate persoanele citate în acest articol sunt membre HR Club România.

Foto: Shutterstock

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani