Iubitul tău este la fel de frumos ca şi tine

De Stela Moisescu pe 03 august 2010

Ştim deja cât de mult contează aspectul fizic în alegerea partenerului. Specialiştii spun însă că frumuseţea şi trăsăturile proprii ne influenţează alegerile amoroase.
Profesorul Dan Ariely introduce termenul „assortative mating”, cu care defineşte modul în care aspectul fizic ne influenţează alegerile amoroase. „Pe o scară a frumuseţii bărbaţilor şi una a frumuseţii femeilor, întotdeauna cel mai atrăgător bărbat va fi într-o relaţie cu cea mai atrăgătoare femeie, iar cel mai puţin atrăgător bărbat cu cea mai puţin atrăgătoare femeie”, precizează profesorul.

De ce un cuplu este format din parteneri la fel de atrăgători

Sigur ai remarcat cât de valabilă este teoria lui Ariely pur şi simplu mergând pe stradă. Un cuplu este mai mereu format din doi parteneri care se încadrează în acelaşi grad de frumuseţe.   

Teoria lui Ariely este evidentă şi din modul în care tu gândeşti la vederea acestor cupluri. De exemplu, atunci când vezi doi parteneri foarte atrăgători îţi spui că sigur s-au ales doar în funcţie de fizic şi n-au nimic în comun, iar când ambii posedă o frumuseţe mediocră consideri că n-au avut încotro şi s-au mulţumit unul cu celălalt.

Însă, în rarele ocazii în care unul este mult mai atrăgător decât celălalt eşti mai degrabă indignată şi te încearcă un gând de tipul: „Ce a văzut el la ea?” sau invers. Mai mult, te simţi chiar uşor nedreptăţită, ca şi cum şi tu ai merita să ai parte de un astfel de noroc.

Însă cel mai elocvent exemplu că frumuseţea proprie îţi influenţează alegerile amoroase este chiar genul de bărbaţi cu care ai avut tu relaţii până acum. Nu degeaba se spune că o femeie este atrasă doar de un anumit gen de bărbaţi… este vorba de genul care se încadrează în acelaşi tipar de frumuseţe ca al ei.

Profesorul Arley afirmă că ne-am autoeducat în sensul alegerii unui partener pe măsura noastră. „Dacă eşti mai puţin înzestrat de la natură, cauţi pe cineva la acelaşi nivel cu tine şi te automotivezi să ignori minusurile şi să îţi placă alte lucruri la acea persoană”, precizează profesorul.

La polul opus, cu cât eşti mai atrăgătoare, cu atât eşti mai interesată de aspectul fizic al posibilului partener. „O femeie atrăgătoare are multe opţiuni, aşa că argumentul final îl oferă fizicul pretedenţilor”, afirmă profesorul Sheena Iyengar.

De ce au partenerii de cuplu aceleaşi trăsături fizice

Specialiştii merg însă mai departe de atât şi suţin că ne alegem parteneri care au aceleaşi trăsături fizice ca ale noastre, pentru că, în secret, tindem către ceea ce ne este familiar.

Mai mult, cu cât petrecem mai mult timp împreună, cu atât începem să semănăm fizic mai tare. Psihologul Robert Zajonc oferă şi explicaţia: „Obişnuim să reflectăm expresiile faciale ale partenerului de viaţă, aşa că tindem să folosim aceeaşi muşchi faciali, lucru care duce la o asemănare fizică în timp.”

Află care sunt legile atracţiei şi cum influenţează codul genetic alegerea partenerului!

Foto: Shutterstock

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital