Psihoterapie românească pe HBO

De Alin Ionescu pe

Dacă aţi păşi imaginar într-unul din episoadele nescrise ale serialului În derivă, voi v-aţi aşeza pe canapeaua lui?

În fond, In treatement a avut succes in America tocmai din această perspectivă a deconstruirii pentru marele public a unor tehnici şi metode terapeutice ce scoteau la suprafaţă, sub ochii telespectorului, a problemelor subtile ale pacientului, adânc ascunse în conştiinţa acestuia.

Episoadele americane sunt ca nişte numere de magie psihologică, în care, în paralel cu rezolvarea cazului, un soi de policier psihologic în care criminalul este însăşi victima, personajul Paul interpretat de Byrne reabilitează profesia de shrink în mentalul colectiv american contemporan.

Arta actorului e pusă în plan secund în raport cu elementul esenţial, anume rolul psihoterapeutului, rol ce e activat pozitiv prin dezvăluirea câtorva din trucurie sale. Ăsta e tot schepsisul lui In treatement.

Acum, trecând dincolo de părerea mea faţă de această eroare de casting, mă întreb şi vă întreb dacă În derivă va face ceva, cât de mic, în a pune într-o lumină acceptabilă rolul terapeutului ca substitut contemporan al preotului sau, de ce nu, al bunului prieten. Cât despre Andrei, dacă aţi păşi imaginar într-unul din episoadele nescrise ale serialului În derivă, voi v-aţi aşeza pe canapeaua lui?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2