Mi-e dor de-o simplă gospodină

De Alin Ionescu, pe

Orice bărbat a auzit la un moment dat în viaţă o femeie spunîndu-i pe un ton înţepat, de o fermitate vecină cu indignarea…

… „Nu vreau să devin o simplă gospodină!” De unde concluzia că această condiţie înspăimîntătoare, de „simpla gospodină”, e pentru femeia modernă, corporatistă, ambiţioasă, dornică de afirmare în carieră, tot ce poate fi mai înjositor.

Socialmente vorbind, simpla gospodină reprezintă ultima treaptă a decăderii. Într-o metaforă biblică, Eva modernă izgonită din rai e o femeie trimisă în bucătărie, să facă mîncare, apoi purtată pe braţe în dormitor, pentru a face copii. Emanciparea femeii a făcut din statutul de casnică o condiţie socialmente inacceptabilă, mai jos de care nu se poate coborî.

Mi se pare interesant că, în timpul unei singure generaţii, femeia a părăsit defintiv condiţia domestică a căminului. Cu treizeci de ani în urmă, a fi casnică nu era nici pe departe o condiţie atît de înjositoare.

Pe de altă parte, ieşirea femeii din condiţia de mamă, soţie şi gospodină şi intrarea ei rapidă în condiţia de partener de viaţă şi femeie independentă a modificat radical structura şi rostul familiei contemporane.

A apărut competiţia economică între soţ şi soţie, generatoare de tensiuni emoţionale cumplite, căminul a început să-şi piardă funcţia de agregator al familiei tinzând să devină un soi de hotel amenajat ceva mai intim, punct de plecare în week-enduri şi de revenire din concedii, menajul a ajuns apanajul mic-burghez al „femeilor care se ocupă de curăţenie”, a apărut din neant bona şi s-a diminuat rolul bunicilor în îngrijirea şi educaţia copiilor.

Practic, în ultimul deceniu familia mic-burgheză românească a ajuns să disloce pe nesimţite familia de tip tradiţional în care distribuţia rolurilor presupunea premisa împlinirii femeii în spaţiul casnic.

N-am chef să-mi pun în cap toate reproşurile feministe, dar zău că mi-e dor pe undeva de timpurile în care mamele nu-şi abandonau copii în mâna bonelor după trei luni de la naştere pentru a se întoarce în lumea plină de suspans şi performanţă a job-ului şi a task-urilor profesionale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!