(P) Sinaia, destinaţie imperială de vacanţă

De Unica.ro pe 21 iulie 2016
Sinaia, una dintre cele mai apreciate staţiuni de pe Valea Prahovei, aleasă de însuşi Carol I drept reşedinţă regală, pe vremea când satul de munte se numea Podul Neagului, atras de peisajele naturale uluitoare, îmbogăţite mai apoi cu maiestuoasele castele construite aici, pe care le poţi vizita.

Dezvoltarea impresionantă a micuţului orăşel de munte, datorită implicării regelui, poate fi remarcată într-o evoluţie rapidă începând cu anul 1866, care Sinaia a devenit o adevărată „perlă” a Carpaţilor.

Castelul Peleş, simbol al oraşului

Fostă reşedinţă de vară a regilor României, Castelul Peleş, ridicat între anii 1873 şi 1914 , este unul dintre cele mai impresionante monumente nu doar din Sinaia, şi chiar din Europa, cu un caracter unicat şi cu o valoare artistică desăvârşită.

Palatul se mândreşte cu 160 de camere deosebite, fiecare decorată cu mult gust şi inspiraţie, cu sala de teatru ce are 60 de locuri, o lojă regală şi cu un turn înalt de 66 metri. Castelul a fost declarat muzeu în anul 1953, însă în ultimii ani ai regimului comunist domeniul nu a fost deschis publicului.

Muzeul Peleş şi impresionantele sale săli şi exponate

Astăzi, vizitatorii pot descoperi cele mai importante săli ale clădirii, Sala de teatru, decorată în stilul lui Ludovic al IV-lea, Sala de Muzică, unde regina Elisabeta găzduia seratele muzicale, grandiosul Hol de Onoare, frumos ornat cu basoreliefuri, statuete, lambriuri din lemn de nuc şi impresionantul plafon mobil de sticlă, acţionat printr-un sistem manual sau cu un motor electric cu care regele îi surprindea pe vizitatorii săi, care puteau admira cerul în nopţile senine de vară.

Biblioteca regală adăposteşte cărţi rare şi o uşă secretă cu acces către o sală în care regele se refugia, iar Sala de Arme găzduieşte preţioase armuri germane şi alte piese din mai multe perioade, inclusiv o armură completă pentru cal şi cavaler.

De Geanina Ichim

Curse turistice cu autocarul – Valea Prahovei. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la numarul 7470. Detalii pe www.mementobus.com.

 

De ce fiica lui Mark Zuckerberg crede că tatăl ei lucrează la o librărie

De ce fiica lui Mark Zuckerberg crede că tatăl ei lucrează la o librărie