(P) Cum să-ți convingi copilul să mănânce mai multe legume

De Unica.ro pe 05 aprilie 2018

Legumele nu se numără, de regulă, printre preferatele copiilor, dar pot să devină, dacă părinții își dau, cu adevărat interesul. În cazul în care nici copilul tău nu adoră legumele, te poți folosi de câteva trucuri simple ca să-i schimbi părerea.

Cumpără-i haine imprimate cu diverse legume

Când mergi într-un outlet pentru copii ca să-i cumperi haine, alege niște articole de îmbrăcăminte care au niște imprimeuri cu diverse legume. Ai putea opta pentru niște tricouri, niște pantaloni sau câteva hanorace haioase, cu legume, pe care, mai mult ca sigur, copilul le va îndrăgi.

Gătiți împreună

Copii adoră să fie băgați în seamă de către părinții lor. O soluție foarte simplă ca să-i acorzi atenție copilului tău ar fi să îl implici în cât mai multe dintre activitățile casnice. O idee ar fi să-l lași pe copil să te ajute când gătești sau când lucrezi ceva de acasă. Chiar dacă nu este suficient de mare ca să îl pui să facă niște lucruri complexe în bucătărie, copilul tău ar putea să taie legume și fructe, astfel încât să se împrietenească foarte repede cu ele.

Recompensează-l periodic

Oricine iubește să fie recompensat, inclusiv copilul tău. Prin urmare, caută ca, de fiecare dată când observi că băiatul tău sau fata ta mănâncă mănâncă legume, să-i oferi o recompensă. Nu este nevoie să fie ceva palpabil, cum ar fi o mașină sau o păpușă, ci poate fi ceva abstract, care, la un moment dat, să se transforme în ceva concret. Agreați împreună un sistem de puncte și, când copilul tău reușește să acumuleze un anumit număr puncte, oferă-i ceva ce își dorește, cum ar fi o bicicletă sau o tabletă. Discută periodic cu copilul tău despre sistemul de punctaj și despre recompense, în așa fel încât amândoi să fiți mulțumiți de rezultate.

Cultivă propriile fructe și legume

În cazul în care locuiți la casă și aveți și curte, începe să cultivi legume și fructe. Chiar dacă nu te pricepi la grădinărit, fă puțin efort, iar copilul tău o să poată să vadă exact cum ajung fructele și legumele din sol în bucătăria voastră. Mai mult, încurajează-l pe copil să se implice activ în plantarea, în creșterea și în recoltarea fructelor și legumelor de la voi din gospodărie. În plus, arată-i cum transformi fructele și legumele în compoturi, dulcețuri, siropuri, sosuri sau zacuște.

Invită alți copii la masă

Fă-ți un obicei din a invita la masă prieteni cu copii care nu au nicio problemă să mănânce legume. Inevitabil, copilul tău va fi inspirat de ceilalți musafiri și va încerca să le „copieze” obiceiurile alimentare.

Povestea neștiută din viața Petrei Kvitova, cea care a detronat-o pe Simona Halep în clasamentul WTA

Povestea neștiută din viața Petrei Kvitova, cea care a detronat-o pe Simona Halep în clasamentul WTA