(P) Cum să îți ajuți copilul să facă tranziția de la ochelari la lentile de contact

De Unica.ro pe 14 martie 2018

Din ce în ce mai mulți părinți aleg pentru copiii lor lentile de contact, în loc să meargă pe varianta clasică a ochelarilor de vedere. Dacă și micuțul tău are nevoie de puțin ajutor pentru corectarea vederii, ar fi bine să afli ce presupune concret trecerea de la ochelari la lentile, ca să îl susții pentru o viață mai sănătoasă și mult mai simplificată. Argumentele pentru această schimbare sunt multe, dar noi îți vom aminti doar de cele mai importante. Prima și cea care cântărește cel mai greu este aceea că puștiul tău își va recâștiga încrederea în sine, pentru că, de cele mai multe ori, cei mici tind să îi intimideze pe colegii care poartă ochelari de vedere, găsindu-le porecle. Mai intervin apoi abilitățile sportive, care se vor îmbunătăți. Gândește-te că mai toți copiii iubesc să facă sport, să joace fotbal, volei sau baschet, iar ochelarii îi pot opri din a sta cât mai mult pe terenul de sport, pentru că se pot lovi sau chiar răni din cauza lor. Nu în ultimul rând, lentilele de contact îl vor ajuta pe cel mic să își îmbunătățească performanțele la învățătură, pentru că va putea fi mereu atent și nu îl vor mai pune în dificultate problemele de vedere.

Iată cum poți fi alături de el în tranziția de la ochelari la lentile!

Optează pentru lentilele zilnice

Oricât de mult ar fi atent la lentile, e greu pentru un copil să păstreze o igienă a ochilor impecabilă. Inevitabil va ajunge să se murdărească pe mâini și va duce mâna către ochi, iar asta e posibil să nu fie tocmai o idee bună pentru sănătatea ochilor. Așa că cel mai bine ar fi să îl ajuți, cumpărându-i lentile de contact zilnice, care se schimbă după 12 ore de purtare. În fiecare dimineață, copilul tău va putea pune la ochi o pereche nou-nouță de lentile, fără să îți faci griji că pe parcursul zilei aceasta s-ar putea deshidrata, deci cel mic va fi în perfectă siguranță. Seara e bine să îl educi să se spele pe față cu apă călduță și să se șteargă cu un prosop curat, care nu lasă scame.

Nu îi lua ochelarii

(P) Cum să îți ajuți copilul să facă tranziția de la ochelari la lentile de contact

Chiar dacă vrei să îl încurajezi să poarte doar lentile de contact, ochelarii nu trebuie să dispară din viața lui, sau cel puțin nu brusc. Lasă-l să se acomodeze treptat cu noul stil de viață sănătos, dar oferă-i o „plasă de siguranță”, lăsându-i la discreție ochelarii. Astfel, când stă acasă, când citește seara înainte de culcare sau când are dispoziția necesară, poate purta nestingherit ochelarii. Astfel, poate beneficia de o îmbunătățire a vederii secundară, care să îi ofere confort atunci când nu pur și simplu nu are chef să își pună lentilele. Faptul că îi oferi libertatea de a alege contează enorm pentru cel mic și asta îl va face să crească sănătos nu doar fizic, ci și mental.

Cumperi lentilele online sau mergi la medic?

Să cumperi online lentilele de contact poate fi foarte comod pentru tine, însă pentru prima dată când faci asta alege să ceri părerea unui medic oftalmolog. Mergi cu cel mic la un control și ai încredere în experiența specialistului, care va ști exact de ce anume are nevoie cel mic. În urma măsurătorilor, optometristul îi va oferi cele mai bune recomandări pentru un set de lentile de contact de calitate care să îl ajute, precum și un mic training despre cum se aplică, cum se scot și cum se întrețin corect. Desigur, după aceea vei ști exact ce să cumperi și vei putea folosi facilitatea cumpărăturilor online pentru viitoarele lentile. Atenție, însă, de unde le comanzi. Există destule site-uri care sunt autorizate să vândă produse medicale și s-ar putea să regreți o comandă făcută pe unul dintre acestea.

Nu uita, lentilele de contact sunt dispozitive medicale, așa că nu le comanda „după ureche” sau în urma recomandărilor cunoștințelor. Ajută-ți copilul să fie mai sănătos și cere sfatul unui medic!

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital