Un nou test pentru sarcina ectopică

De Erika Chivu pe 27 noiembrie 2009

O nouă descoperire a cercetătorilor englezi ar putea duce la elaborarea unei analize simple pentru diagnosticarea timpurie a sarcinii extrauterine.
În momentul de faţă diagnosticul unei sarcini extrauterine este destul de dificil şi necesită mai multe analize. Din păcate, majoritatea cazurilor nu sunt descoperite atât de devreme pe cât ar trebui. În ciuda progreselor medicale din ultimii ani, una din 10 femei cu această afecţiune îşi pierde viaţa, iar asta se întâmplă în ţările dezvoltate.
 
O veste bună vine de la Universitatea din Edinburgh unde cercetătorii au descoperit că femeile cu o sarcină extrauterină au un nivel scăzut al proteinei numite activină B. Aceasta ar putea fi cheia pentru dezvoltarea unei noi analize prin care să fie diagnosticate la timp şi uşor toate sarcinile ectopice.

„Diagnosticul unei sarcini extrauterine este incredibil de complex, însă detectarea timpurie a afecţiunii poate scuti femeile de o traumă psihică majoră şi poate preveni probleme de fertilitate, pe viitor”, spun specialiştii englezi.

Sarcina extrauterină apare atunci când ovulul fecundat nu se implantează în uter, aşa cum este normal, ci în altă parte. De obicei, el se opreşte în una din trompele uterine, caz în care vorbim de sarcină tubară, însă se poate implanta şi în cavitatea abdominală, în ovar sau în colul uterin.

În primă fază, nu îţi poţi da seama ce se întâmplă, pentru că simptomele sunt aceleaşi ca la o sarcină normală. Semnalele de alarmă, sângerari si durere în abdomenul inferior încep să apară când produsul de concepţie este deja mare. Din păcate, atunci este deja târziu şi medicii nu pot întotdeauna să mai salveze trompa. Ea se rupe sub presiunea embrionului şi declanşeaza o hemoragie internă care poate fi fatală.

Diagnosticul timpuriu al sarcinii ectopice este extrem de important pentru că el permite alegerea unui tratament medicamentos sau endovascular, care sunt eficiente şi minim invazive.

O sarcină extrauterină diagnosticată târziu se trateaza doar prin intervenţie chirurgicală fie laparoscopică, fie clasică, dacă este vorba de o urgenţă.

Cauzele sarcinilor ectopice nu sunt pe deplin înţelese. Uneori se întâmplă femeilor care au trompele blocate cu ţesut cicatricial, în urma unei boli inflamatorii pelvine sau a unei intervenţii chirurgicale.

Însa orice femeie, chiar dacă este perfect sănătoasă, poate avea o sarcină extrauterină. De aceea controlul ginecologic este extrem de important imediat după primul test de sarcină pozitiv.


Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"