Ținuta office: Ce să porți la un interviu de angajare

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Joi, 07 aprilie 2022, 12:16
Ținuta business pentru femei poate fi o simplă ținută office, poate fi o ținută pentru un interviu de angajare, sau un outfit sexy-inteligent pentru un loc de muncă unde poți fi elegantă. Vezi ce haine poți să porți la un interviu de angajare, sau la locul de muncă în general, dacă mediul este business.

 Ținuta business pentru femei

Mulți, dacă nu majoritatea managerilor și oamenilor de HR cred că dacă un om se îmbracă potrivit pentru un job, se potrivește cu acesta. Deși aparențele sunt înșelătoare, din păcate, oamenii încă pun mare preț pe prima impresie și dacă vrei să obții un job corporatist sau într-o companie al cărei dress code este foarte strict, trebuie să te asiguri că arăți cum trebuie încă de la interviul de angajare.

O femeie care vine la interviul de angajare într-o ținută prea casual poate fi percepută ca și cum atitudinea ei relaxată se transpune în atitudinea la locul de muncă. Nu înseamnă neapărat că pari neserioasă dacă nu ești îmbrăcată la patru ace, dar riști să fii percepută ca o femeie prea relaxată, leneșă sau prea senzuală pentru un job serios.

Ținuta business pentru femeile din ziua de azi poate să însemne că ești judecată aspru din minutul în care ai pășit în biroul de interviu și ceea ce spui poate fi umbrit de o ținută inadecvată.

Dacă locul de muncă pentru care ai aplicat este creativ și informal din principiu (artiști, slujbe de creație, ONG, etc), o ținută office poate părea, dimpotrivă, prea strictă și vei da impresia că nu cunoști compania și că nu te potrivești cu profilul lor.

De aceea este recomandat de toți experții să te interesezi de tipul de companie la care te duci la interviu, pentru a nu părea ”în afara decorului” cu o ținută business într-un loc informal, sau cu un dress code casual într-o bancă, corporație sau sediu administrativ.

tinute office

Ținute de angajare: Ce haine să porți la interviu

Felul în care arăți și ținuta adoptată la un interviu de angajare arată respectul pe care îl ai pentru respectivul loc de muncă, pentru oportunitatea oferită, pentru mediul în care vrei să profesezi, dar și pentru potențialii tăi angajatori.

Statisticile spun că circa 80% dintre candidații la un job nimeresc ținuta office corespunzătoare încă de la interviu, în timp ce 20% vin îmbrăcați necorespunzător.

Greșeli în alegerea unor haine pentru interviu

Fustele prea scurte sau prea strâmte lasă mereu o impresie de prost gust și un decolteu prea adânc poate fi privit foarte critic la un interviu de angajare.

Pantofii vechi, uzați, sau rupți, excesul de parfum și/sau machiaj pot fi, de asemenea, greșeli care te costă mult la un interviu de angajare.

Pe de altă parte, ținuta pentru angajare este completată de atitudinea corectă. Dacă hainele pentru interviu sunt prea strâmte, noi și țepene, prea mici, prea scurte sau care te fac să te foiești inconfortabil, toate acestea se vor transpune în prestația ta la interviu.

tinuta office

Un alt motiv pentru care unii nu găsesc ținuta de interviu potrivită este că zilele ”uniformei de interviu” sunt apuse. Un costum, sau combinația fustă creion-sacou nu mai este demult singura opțiune pentru un interviu.

Dacă firma la care ai aplicat pentru slujbă este cunoscută pentru stilul casual (multe companii tinere au adoptat tricourile și blugii cu teniși ca uniformă de birou în zilele noastre), alege o combinație de dress code business și dress code cocktail. O rochie tip sarafan colorată și pantofi în ton pot fi mai potriviți în acest caz decât un deux pieces bleumarin banal.

În plus, specialiștii recomandă ca atunci când nu ești sigură de ținuta office a companiei respective, să alegi ceva smart casual și să iei un sacou cu tine, pe braț. Dacă vezi că angajații sunt mai formali în ceea ce privește ținuta, pune sacoul pe tine și ținuta ta de interviu de angajare devine mai serioasă. Dacă vezi angajații obișnuiți că vin la birou în tricouri și jeans, lasă sacoul la cuier și vei avea un aspect casual îngrijit.

Ținuta pentru un interviu de angajare trebuie adesea să fie office, dar asta nu înseamnă că ești obligată să porți sacouri negre, cămăși albe și fuste creion. O ținută business poate să fie o combinație creativă de elemente vestimentare, care să-ți arate personalitatea, fără să te facă o rebelă a firmei.

Sursa foto femeie pregătește interviu angajare, ținute office, ținută office elegantă: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!