Vintage: un stil eclectic, controversat, în tendinţe

De Diana Sorescu pe
Oana, fondatoare a târgului Cutezătoarele: „Eu am descoperit curentul vintage acum doi ani, când am nimerit la primul târg de acest gen, intitulat „My Grandmas Backyard”. Întâmplător, iubeam acest stil vestimentar, avem deja acasă o colecţie frumoasă de haine moştenite sau achiziţionate de la magazine şi târguri de antichităţi, aşa că m-am simţit foarte în largul meu în acea atmosferă. Apoi a apărut mulţimea de bloguri/site-uri, târguri, sutele de adepţi şi pasionaţi ai acestui stil cu care formam deja o comunitate. În acest moment, ne găsiţi săptămânal la târguri vintage şi pe site-uri.
Cât despre o definiţie a curentului…cuvântul vintage şi-a pierdut deja semnificaţia de bază şi s-a transformat într-o modă. Din cauza că nu avem acces la hainele din colecţiile mai vechi Dior sau Chanel, ne mulţumim să ne îmbrăcăm „vintage” cu hainele din şifonierul bunicii sau cele găsite la un târg de vechituri. Şi da, dacă ai puţin simţ estetic, îţi poti crea o garderobă unică şi foarte trendy şi din surse mai accesibile.
Târgurile vintage sunt o modalitate de a expune publicului deja format hainele pe care le strângem, recondiţionăm şi preţuim atât de mult şi care, altfel se gasesc pe site-urile noastre. Târgurile vintage sunt prilejuri de a socializa cu pasionaţii de vintage, de a lega prietenii cu ceilalţi expozanţi şi clienţi, de a schimba păreri despre pasiunea noastră specială şi de a ne mai îmbogăţi garderoba. Tocmai de aceea se organizează în locuri plăcute, în care poţi bea o cafea sau o limonadă, te poţi relaxa câteva ore bune, concomitent cu partida de shopping. Cel puţin aşa procedez eu care organizez de peste un an astfel de târguri.
Târgul „Cutezatoarele” îşi propune să promoveze diverse genuri de manifestări, de la yard sale, până la târguri vintage, handmade sau de tineri designeri şi schimburi de haine (foarte la modă acum). În general, promovăm reciclarea hainelor şi reînnoirea garderobei cu costuri minime, iar tot ce rămâne la final merge către cămine de copii. O surpriză pentru această toamnă: un târg numai de genţi şi de pantofi – vintage, handmade sau designer! 
Achiziţiile le fac din mai multe surse: din garderobele unor persoane care nu mai poartă acele haine, din târguri de vechituri din ţară sau din afară, din depozite de haine sau chiar de la persoane care îşi vând bunurile la colţ de stradă, dacă descopăr ceva interesant. Toate hainele trec prin verificare, curăţare, recondiţionare şi ajung aranjate frumos pe umeraşe în scurt timp.
De ce ai fi ţi tu o adeptă a stilului vintage? Pentru că îţi plac combinaţiile inedite, croielile şi materialele speciale, stilul personal pe care nu are cum să-l imite nimeni, aceste articole fiind unicat, dar şi preţurile majoritatea sub 100 lei.”
Alexandra Dican, clientă fidelă a târgurilor vintage: „De ce îmi place vintage? Vintage-ul pentru mine este un stil care mă reprezintă. Îmi dă posibilitatea să îmi exprim personalitatea, stările şi este unic. Am ajuns să cumpăr vintage pentru că pot găsi piese vestimentare rare sau chiar unicate, la preţuri avantajoase, plus că este vorba şi de plăcerea de a le căuta.”

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2