Profită de soare cu măsură!

De Unica.ro, pe

Îţi doreşti ca pielea ta să capete o nuanţă arămie, dar nu vrei să se păteze de la soare? „Evită să stai la plajă în intervalul 11.00-16.00, chiar dacă ţi-e greu să te scoli la ora 6.00 când eşti în vacanţă, la mare. Te asigur că merită efortul”, spune dr. Horia Beti, dermatovenerolog la Centrul Medical Romar (tel. 021.9606). Acesta avertizează că, în caz contrar, rişti arsuri, alergii şi chiar cancer de piele.
Îţi doreşti ca pielea ta să capete o nuanţă arămie, dar nu vrei să se păteze de la soare? „Evită să stai la plajă în intervalul 11.00-16.00, chiar dacă ţi-e greu să te scoli la ora 6.00 când eşti în vacanţă, la mare. Te asigur că merită efortul”, spune dr. Horia Beti, dermatovenerolog la Centrul Medical Romar (tel. 021.9606). Acesta avertizează că, în caz contrar, rişti arsuri, alergii şi chiar cancer de piele.

Când îţi face bine

Dacă stai la plajă în primele ore ale dimineţii, îi faci mult bine organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor de piele. Razele soarelui declanşează o adevărată revoluţie imunitară la nivelul epidermei, în timpul căreia celulele distruse şi infectate sunt înlocuite cu unele noi, perfect sănătoase. „Soarele este benefic atâta vreme cât nu este în exces”, susţine dr. Horia Beti. Aşa se explică, potrivit specialistului, vindecarea psoriazisului (una din afecţiunile frecvente, dar necontagioase ale pielii), în multe cazuri, ca urmare a expunerii limitate la razele ultraviolete.

Când e periculos

Să stai la plajă când ai pielea sensibilă şi foarte albă echivalează cu o automutilare. Vrei să arăţi mai bine, dar te alegi cu arsuri grave. Riscuri există însă şi atunci când pielea se bronzează repede şi fără să se înroşească. „Expunerea la soare mai mult de 10-12 zile distruge fibrele elastice ale pielii, favorizând îmbătrânirea accelerată şi apariţia cancerului cutanat”, e de părere specialistul. Dacă ai alergie la soare, adică ai senzaţii de mâncărime în zonele expuse, mănâncă fructe şi legume bogate în betacaroten, ca să-ţi măreşti rezistenţa la razele UV, şi acoperă-ţi porţiunile sensibile (capul, gâtul, braţele, decolteul şi umerii), ca să nu-ţi apară bubiţe sau iritaţii şi să nu faci insolaţie.

Cum te fereşti de probleme

√ poartă pălării, umbrele de soare, haine subţiri şi lungi, ochelari de soare cu protecţie UVA şi UVB;
√ foloseşte creme cu factor mare de protecţie, dacă ai pielea sensibilă;
√ după expunerea la soare foloseşte creme hidratante, fără parfum, şi evită produsele de gomaj;
√ nu sta pe plajă la orele prânzului nici în zilele ceva mai răcoroase, în care cerul este umbrit de nori, pentru că soarele arde şi atunci, mai ales dacă pielea este sensibilă;
√ urmăreşte cu atenţie modificările apărute la nivelul pielii, pentru a depista din timp înmulţirea sau schimbarea formei şi a culorii aluniţelor, precum şi iritaţiile. Aceste pot fi semne ale cancerului de piele, iar depistate în fază incipientă, pot fi tratate. Dacă sesizezi modificări, mergi repede la medic;
√ dacă iei medicamente pentru tratarea acneei (retinoizi şi antibiotice), evită expunerea la soare, pentru că riscul de arsuri este mai mare;
√ femeile însărcinate riscă o pigmentaţie accentuată la nivelul feţei;
√ dacă ai pielea sensibilă şi foloseşti autobronzante, fereşte- te de soare. În contact cu razele ultraviolete, substanţele conţinute de acestea favorizează arsurile.

Solarul nu e sănătos

Bronzarea la solar se face prin expunerea la ultraviolete, adică exact razele de care vrem să ne protejăm la plajă. Potrivit dermatologilor, razele UV emise de solar pot dăuna aluniţelor, cicatricilor, petelor şi altor leziuni cutanate lăsate descoperite în timpul şedinţelor de bronzare şi pot duce la apariţia pistruilor şi a dilataţiilor vasculare.

Atenţie cum te răcoreşti!

O săritură în apa rece după câteva ore de „prăjeală” la soare sau băutul cu poftă dintr- o ţâşnitoare de pe stradă îţi fac bine pe moment, dar îţi pot provoca mari probleme. Iată ce rişti:

√ dacă ai stat mult pe plajă sau te-ai plimbat câteva ore prin soare, nu plonja brusc în apa mării sau a piscinei. Diferenţa dintre temperatura apei şi cea a corpului tău îţi poate provoca pierderea cunoştinţei şi rişti să te îneci;
√ nici după câteva beri sau şpriţuri servite la o terasă, într-o căldură insuportabilă, nu e indicată o repriză de înot. Aşteaptă măcar două ore după ultimul pahar şi abia apoi intră în apă. Altfel, stomacul tău s-ar putea alege cu o indigestie, iar stările de vomă îţi vor strica ziua;
√ ia cu tine o sticlă de apă sau de suc când mergi la plajă sau la plimbare. În caz contrar, poţi fi tentat( ă) să bei de la vreo ţâşnitoare şi rişti să te alegi cu diaree;
√ protejează-ţi copilul cu şapcă sau pălărie deschisă la culoare şi cu ochelari de soare adevăraţi, nu din cei de jucărie. Ochii lor sunt foarte sensibili la razele ultraviolete, iar dacă lentila este prea închisă la culoare şi fără filtru UV, aşa cum se întâmplă în cazul ochelarilor de jucărie, pupila se dilată, iar retina e „bombardată” de şi mai multe raze nocive. Culoarea deschisă a şepcii sau pălăriei îl fereşte de insolaţie.

Mănâncă ardei galben şi roşu ca să te bronzezi frumos

Dacă vrei să capeţi un bronz frumos şi uniform, nu e suficient să petreci ore în şir pe plajă. Ai nevoie şi de o alimentaţie adecvată, din care să nu lipsească alimentele bogate în betacaroten. Această substanţă, conţinută de toate vegetalele galbene şi roşii, stimulează producerea de melanină, un compus care protejează pielea de razele solare. Tot betacarotenul te ajută să-ţi menţii bronzul un timp mai îndelungat, aşa că include zilnic în meniul de vară morcovi, roşii, ardei gras, varză roşie şi piersici.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!