Remedii pentru unghiile exfoliate

De Erika Chivu, pe

Îţi doreşti unghii lungi şi frumoase dar ele se exfoliază imediat ce cresc mai mult de câţiva milimetri şi nu mai poţi visa la o manichiură adevărată decât dacă îţi pui unghii false.

Nu eşti singura. O mulţime de femei se confruntă cu această problemă. Şi bărbaţii au unghii exfoliate, dar în general este o problemă feminină, probabil din cauza stilul de viaţă specific.

Unghiile exfoliate – sau, în termeni medicali, onicoschizia – reprezintă o problemă estetică, şi nu una de sănătate aşa cum am putea crede. Unghiile care se „desfac” în straturi, sunt subţiri, moi şi se rup uşor nu sunt o urmare a lipsei de vitamine şi minerale ci un efect al stilului de viaţă.
 
Ajunge să te gândeşti la câte „torturi” sunt expuse unghiile tale într-o săptămână normală: te speli pe mâini de cine ştie câte ori, speli vase, foloseşti acetonă, zgârii cu unghiile şi le foloseşti pentru a deshide tot felul de cutii sau pentru a dezlipi etichete. Toate acestea sunt traume pentru unghiile tale, iar ca reacţie, ele devin friabile, moi şi exfoliate.

Cel mai important factor care contribuie la exfolierea unghiilor este apa. Când speli vasele, faci baie, sau îţi speli mâinile, unghiile se udă, apoi se usucă în mod repetat, ceea ce le usucă şi le slăbeşte.

Tratamente pentru unghiile exfoliate

Deşi există o mulţime de lacuri de unghii care promit să te scape de problema exfolierii, cel mai simplu tratament este schimbarea anumitor obiceiuri. Iată ce ai de făcut:

– Evită udarea şi uscarea repetată a unghiilor. De exemplu, poţi să porţi mănuşi de cauciuc atunci când speli vasele sau când faci alte treburi gospodăreşti.

– Atunci când nu ai încotro şi trebuie să bagi mâna în apă, de exemplu când te speli pe mâini, ai grijă să-ţi dai imediat cu o cremă puternic hidratantă. Caută una care intră repede în piele şi ţine-o la îndemână tot timpul. Nu uita să-ţi dai cu cremă pe unghii şi în jurul lor.

– Alege duşul rapid în locul unei băi lungi. Nu numai unghiile au de suferit în urma unei băi lungi şi fierbinti, ci şi pielea care, de asemenea, se usucă.

– Nu-ţi mai folosi unghiile ca unelte. Încearcă să-ţi foloseşti buricele degetelor în loc de unghii, de câte ori e posibil şi caută alte unelte pe care să le foloseşti când ai nevoie de ceva ascuţit. Imaginează-ţi tot timpul că ai unghiile abia date cu lac.

– Nu încerca să-ţi cojeşti oja de pe unghii.

– Nu folosi instrumente din metal pentru a-ţi împinge sau tăia cuticulele. Contactul cu metalul crează mici zgârieturi pe suprafaţa unghiei şi îndepărtează stratul protector de deasupra.

– Când îţi pileşti unghiile, fă mişcări în aceeaşi direcţie. Dacă pilesti înainte şi înapoi se vor exfolia mai repede.

– Oja protejează suprafaţa unghiei, aşa că poţi să-ţi aplici cât mai multe straturi. Pe de altă parte, acetona trebuie folosită cât mai rar pentru că usuca unghia şi o face mai fragilă.

– Dacă unghiile s-au exfoliat deja, repară-le cu un lac incolor sau cu un lac special pentru unghii rupte.

Dacă ai luat toate aceste măsuri şi totuşi nu observi nicio îmbunătăţire, poate că ar trebui să ceri sfatul medicului. Suplimentele cu vitamine şi minerale nu te vor ajuta dacă nu îţi schimbi şi obiceiurile.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!