Mamele şi stilul nostru vestimentar

De Andra Pecingina pe

Ne-am gândit să abordăm un subiect neobişnuit şi să te întrebăm cât de mult a influenţat figura mamei stilul tău vestimentar. De ce? Pentru că influenţa nu poate fi negată, cu atât mai mult cu cât …
… liniile retro sunt acum din nou în vogă! Celebrităţi ca Mischa Barton şi Kate Hudson recunosc public influenţa pe care mamele lor au avut-o asupra stilurilor vestimentare abordate, aşa că nu văd de ce noi nu am face la fel!

Am descoperit de curând un blog cu totul special – momstyleicons.blogspot.com – unde nu sunt admirate vedetele, ci mamele, ca figuri principale în evoluţia vestimentară a fiecărei femei.

Acolo poţi vedea în fotografii de la începutul secolului şi până în 1970 şi 1980, femei care acum sunt mame, bunici sau străbunici şi care la vremea lor s-au evidenţiat prin stil şi frumuseţe.

Rolul unei mame nu este doar afectiv, ea oferă sfaturi, direct sau mascate sub forma unor lecţii de viaţă, de stil, de comportament. Ghidul viu de stil pe care mama îl oferă este de nepreţuit.  

Am fost un copil născut în anii ’80 şi pe vremea aceea mama purta jeanşi indigo, evazaţi şi cămăşi cu imprimeuri caleidoscopice, rochii din mătase sau in croite chiar de ea, pe care prietenele i le invidiau.

Din copilărie ţin şi acum minte o pereche superbă de pantofi din piele perforată, cu tocuri ameţitoare, pe care m-am urcat cu greu la vârsta de 6 ani. Dar cel mai bine păstrez în memorie mândria cu care m-am prezentat în faţa mamei!

Întotdeauna am fost grăbită să cresc pentru a putea merge pe tocuri, pentru a putea purta rochiile vaporoase ale mamei!

Timpul m-a dus în cu totul altă direcţie, în adolescenţă am preferat tricouri negre cu Rolling Stones sau Led Zeppelin, jeanşi decoloraţi şi rupţi strategic şi sandale cu platformă sau ghete împodobite cu catarame. Abia la sfârşitul adolescenţei  am redescoperit frumuseţea hainelor pe care mama le purta la sfârşitul anilor ’80 şi apoi la începutul anilor ’90.

Am „împrumutat” fără ruşine multe piese pe care mama nu le mai purta. În perioada studenţiei am adoptat un stil retro, pot spune că am folosit la maximum moştenirea gustului mamei meie: bluze albe din mătase, fuste cloche cu talia înaltă, rochii cu centuri late şi imprimeuri florale mari iar ca accesorii cerceii mari pe care mama îi purta mereu.

Toate acestea mi-au format gusturile şi mi-au conturat în linii mari preferinţele vestimentare.

Bunica din partea mamei este o altă figură importantă pentru mine, de la ea am cele mai frumoase mănuşi negre din dantelă, care scot din anonimat orice ţinută de petrecere.

Chiar şi astăzi urmăresc cu mândrie fotografiile din albumul familiei şi observ cât de multe lucruri mi-au rămas întipărite în amintire ca etalon al stilului.
Mamele şi stilul nostru vestimentar

Am întrebat în jur şi am aflat câteva sfaturi de stil esenţiale, de pe vremea mamei:

– Contează foarte mult să ai o garderobă de bază, câteva piese fără vârstă.

Faptul că am împrumutat anumite piese de la mama mea este cea mai bună lecţie personală în sensul că „stilul este etern” cum spunea Coco Chanel.

– Accesoriile sunt foarte importante! Pantofii cu toc înalt, poşete plic şi bijuterii speciale, toate acestea definesc stilul unei femei.

– Imprimeul animal print nu este cel mai feminin lucru pe care îl poţi purta. Dacă nu eşti sigură că te reprezintă, renunţă la idee.

O prietenă îmi spunea „eu şi mama avem stiluri complet diferite, ea este mereu elegantă şi bine asortată, preferă să se îmbrace foarte ladylike. În schimb eu am preferat să mă îmbrac mereu sexy şi să alternez stilurile, când elegant, când punk, când hippie! M-am format cumva invers ca stil, sunt mai cameleonică. Poate că aş fi preferat ca mama să experimenteze mai mult şi asta am făcut eu…”
Spune-ne şi tu cum a influenţat mama ta evoluţia ta vestimentară, ce ai învăţat de la ea şi de ce este ea acum un „style icon” pentru tine!

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro