Ce înseamnă ținuta black tie și cum o porți

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Vineri, 08 aprilie 2022, 14:37
Ai primit o invitație la un eveniment cu ștaif și pe ea scrie dress code: black tie? Nu știi ce să porți ca să fii în ton cu ceilalți invitați? Vezi ce presupune o ținută de seară și ce înseamnă acest dress code obligatoriu în materie de piese vestimentare.

Ce înseamnă ”dress code: black tie” în general

Dress code-ul ”black tie” este de obicei invocat pentru evenimentele formale care încep după ora șase seara, sau după apusul soarelui în lunile de iarnă. De obicei, evenimentele care cer ținută obligatorie de seară sunt cine private sau publice, seri dansante, petreceri și baluri caritabile, etc.

Black tie este o ținută mai puțin formală decât white tie și mai formală decât ținuta business sau cea informală.

De fapt, în multe cazuri, lumea nu mai folosește dress code-ul white tie, ci se referă la un eveniment foarte formal, cu etichetă strictă de seară și de gală prin ținuta obligatorie și dress code-ul black tie.

Cel mai bine este să evaluați de fiecare dată evenimentul la care ținuta este impusă: cine sunt organizatorii, care este ocazia, câți invitați participă (situațiile diferă mult de la o cină cu primarul și familia lui, la o cină caritabilă cu 150 de invitați și vedete prezente) și abia apoi să decideți dacă alegeți o ținută informală sau semi-formală.

tinute de seara cupluCe presupune ținuta black tie pentru femei

De cele mia multe ori, o invitație cu dress code black tie poate să confuzeze femeile, deoarece nu vor ști exact dacă este nevoie de o rochie de seară lungă sau dacă o rochie de cocktail este potrivită pentru eveniment.

De fapt, cum black tie nu este o ținută la fel de rigidă ca cea ultra formală white tie, rochiile mai scurte, dar elegante, sunt la fel de potrivite pentru ocazie.

Dacă invitația este pentru o petrecere cu băuturi alcoolice între orele 6pm și 8 pm, atunci o ținută de cocktail este mai mult decât de ajuns, atâta timp cât fusta nu trece de genunchi și pantofii sunt purtați cu ciorapi.

Pentru acest tip de eveniment pot fi purtate și ținute de ocazie din două bucăți, cum ar fi o bluză din organza sau mătase cu o fustă lungă din satin. Pantalonii sunt de evitat la evenimentele cu dress code black tie, aceștia fiind mai aproape de stilul business.

Dacă recepția cu cocktailuri este urmată de o cină și seară care implică dans sau spectacole într-o locație luxoasă, atunci ținuta black tie presupune o rochie de seară lungă, sau o combinație de corset elegant și fustă de bal.

Singura ocazie la care sunt obligatorii rochiile lungi de seară și chiar mănuși până la cot și capă sunt evenimentele cu dress code white tie.

Dacă tot îți este greu să descifrezi formalitatea evenimentului, nu este deloc neobișnuit sau rușinos să întrebi gazda cât de strictă este ținuta de gală.

De asemenea, negrul este adesea folosit la astfel de evenimente, de aceea ar fi recomandat ca la un dress code black tie să purtați ținute pastel, argintiu, auriu, nuanțe puternice de roșu și mov prună, care dă eleganță unei rochii de cocktail. Nu trebuie uitate detalii ca nuanța pielii și forma corpului pentru alegerea unei ținute de seară.

dress code elegant

Ce accesorii să porți la o ținută de seară

Geanta pe care o alegi la un eveniment black tie trebuie să fie din același material, culoare sau croială cu ținuta. Dacă nu optezi pentru o geantă mică, în ton cu ținuta, poți alege o geantă cu mărgeșuțe sau cristale, care se potrivește cu orice ținută.

Dacă materialul din care ai rochia este unul ușor, satin sau mătase, alege sandale cu barete. Dacă ținuta ta este dintr-un material mai greu și dens, alege pantofi cu toc mediu sau înalt, cu suprafață din catifea sau satin.

La evenimentele cu dress code black tie sunt recomandate bijuteriile mici, discrete, cu perle sau cristale.

Sursa foto femeie party black tie dress code,cuplu black tie, tinute de seara : Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!