Cum să ajungi să alergi 10 kilometri

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 26 iunie 2018, 18:20
În rândul alergătorilor amatori, cursele de 10 kilometri sunt foarte populare - este o distanță suficient de mare ca să-ți dea o anumită satisfacție, dar nu atât de mare încât să pară imposibilă.

Urmează programul de mai jos și în opt săptămâni vei fi capabilă să alergi 10 kilometri fără probleme. Tot ce îți trebuie ca să ajungi la această performanță este un parc și o pereche de picioare sănătoase și ușoare, gata să facă mișcare.

Ce trebuie să știi despre acest program

Zilele de luni și vineri sunt zile de odihnă. Aceasta este foarte importantă pentru a-ți recăpăta forțele și pentru a preveni accidentările. În timpul perioadelor de odihnă, mușchii cresc și ”se repară”, deci dacă nu profiți de zilele libere, nu vei observa îmbunătățiri în condiția ta fizică.

În zilele de marți și joi trebuie să alergi distanța din tabel la o viteză care îți permite să vorbești, să porți o conversație în timp ce alergi. Dacă observi că pierzi controlul respirației și nu mai poți vorbi, înseamnă că trebuie să alergi mai încet sau chiar să mergi pentru câteva minute.

Ziua de sâmbătă este dedicată alergării pe distanță mare. Nu uita să-ți faci încălzirea, apoi aleargă distanța din tabel la o viteză care îți permite să-ți controlezi respirația și să vorbești.

Ziua de miercuri este dedicată unei activități cross-training (CT), adică o altă activitatea sportivă în afară de alergare – bicicletă, înot, bicicletă eliptică, role, etc. Efortul trebuie să dureze în jur de 30 – 40 de minute și să fie moderat.

Ziua de duminică este o zi de odihnă activă. Trebuie să alergi foarte ușor sau să combini alergarea cu mersul.

Cum să ajungi să alergi 10 kilometri

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!