Magazinele de vise promit noi plante etnobotanice

De Erika Chivu pe 11 februarie 2010

Magazinele de vise promit clienţilor noi produse, dupa ce, o lege adoptată ieri, interzice o parte din plantele etnobotanice şi substanţele vândute până acum în Romania.
Deja etnoplant.ro unul dintre cele mai cunoscute magazine online de vise, îşi întâmpină clienţii cu anunţul: „… acest site a fost suspendat temporar, până la reglementarea şi punerea în aplicare a noii legislaţii…”.

Iar un alt site, espice.ro precizează: „Pentru moment produsele cunoscute au fost retrase din vânzare!”. După care îşi îndeamnă clienţii: „Vizitează zilnic acest site şi fi la curent cu noile produse.”

Oricum, rămân alte magazine online şi offline, care îşi continuă activitatea, cel puţin deocamdată.

Efectele plantelor etnobotanice sunt asemănătoare cu ale drogurilor psihotrope, arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. E vorba de pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, dureri de cap, anxietate, ameţeli, confuzie, atacuri de panică, hipertensiune arterială, febră şi creşterea frecvenţei cardiace.  
„În anul 2009, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice”, atenţionează Ministerul Sănătăţii.

Este şi motivul pentru care, Guvernul Romaniei a aprobat, ieri, o Ordonanţă de Urgenţă ce completează legile privind combaterea traficului de droguri, plante şi preparate stupefiante.

Au fost interzise speciile de salvie, care produc halucinaţii, mitragina, o plantă care are efectele cocainei, dar şi ciupercile halucinogene Amanita şi Psilocybe, care dau efectele LSD-ului. Magazinele de vise sunt nevoite să renunţe şi la ketamină, substanţă care a omorat deja două persoane, la LSA (asemănător cu LSD), la derivaţii de piperazină, care dau halucinatii şi, bineînţeles, la mefedronă (Special Gold) care a ucis mai mulţi tineri.

Aceste plante şi substanţe se vând sub formă de ţigări, pastile, pudre sau la pliculeţ, sub diverse nume de „marcă” şi la diverse preţuri. Astfel, „sarea de baie” Special Gold, costa, potrivit Ministerului Sănătăţii, 90 de lei pentru 0,75 grame, iar produsul Pulse, sub formă de pulbere se vindea la preţul de 119 lei, pentru 3 grame.

Potrivit noii legi, cultivarea, producerea, punerea în vânzare, transportul, cumpărarea şi deţinerea acestor substanţe se pedepsesc cu închisoare de la 3-15 ani până la 10-20 de ani.

Nu ne rămâne decât să sperăm că noua lege va salva vieţilor tinerilor, însă, având în vedere că s-au interzis doar anumite plante şi substanţe, probabil că magazinele de vise vor continua să prospere, găsind noi şi noi droguri legale.

Foto: Shutterstock

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară