Lucruri pentru care câinele tău ți-ar mulțumi, dacă ar putea

Ne umple viața cu bucurie și optimism și este prietenul care nu ne părăsește niciodată.
Ce ne recomandă veterinarii pentru a-i asigura sănătatea și fericirea?

Câinele este probabil cel mai iubit animal de companie, datorită fidelității și atitudinii sale calde și prietenoase.
Ca să-i asiguri o viață sănătoasă și armonioasă și cât mai mulți ani alături de tine, ține cont de aceste gesturi și comportamente pe care un cățel, mai mare sau mai mic, le așteaptă de la tine.

1. Ești atent la sănătatea lui

Hrana e esențială pentru dezvoltarea câinelui tău, aceasta trebuie să îi asigure toți nutrienții necesari. În mod optim, mâncarea canină trebuie să conțină proteine (carne) și legume în proporții egale, cât mai puține cereale și să nu conțină aditivi și substanțe de umplutură ce îi pot afecta metabolismul.

Ține cont că talia și rasa câinelui îi dictează necesitățile – și cantitativ, și calitativ. Unele rase, spre exemplu, sunt predispuse la probleme digestive, de piele, altele la probleme osoase sau au tendință de îngrășare și atunci hrana trebuie formulată special pentru a acoperi aceste vulnerabilități.
Alege întotdeauna hrană de calitate – mărci recomandate de veterinari și urmărește-i comportamentul alimentar – dacă îi place mâncarea, o evită sau o refuză.
Pe lângă hrană, învață să recunoști când ceva nu e în regulă cu câinele tău și dacă are nevoie de tratament special.

Cel mai simplu e să ai un furnizor de încredere pentru hrana, suplimentele și medicamentele animalului, la care să poți apela oricând.

2. Îi toaletezi blana în funcție de rasă și de anotimp

Când vine vorba de blana câinelui, pe primul loc este confortul său și nu atât aspectul estetic sau „moda”.

Toaletarea câinelui se face în funcție de rasă, vârstă, talie și lungimea părului și are în vedere ca blana să fie curată, descâlcită și cu aspect sănătos.
La câinii cu păr scurt, este destul de simplu, e suficient să îi periezi la câteva zile, pentru a îndepărta firele căzute, praful și celulele moarte ale pielii.
Dacă ai însă un câine cu păr mediu sau lung, trebuie să acorzi mai multă atenție: periaj zilnic, cu perii cu dinți rari, descâlcirea delicată a blăniței cu ajutorul unui spray special și tuns periodic, mai ales pe durata verii, când căldura e greu de suportat și pentru blănoși.

3. Nu îi faci baie mai des decât e necesar

Contrar unor păreri populare, cățeii nu trebuie spălați des, deoarece acest lucru poate dăuna sănătății pielii și părului lor. Patrupezii nu au aceleași nevoi ca oamenii, deci nu e necesar să faci din spălatul câinelui o rutină săptămânală sau mai rău, zilnică.

Câinii cu blană scurtă pot fi spălați la 3-6 luni și între aceste intervale, blana poate fi împrospătată cu un șampon uscat tip pudră. Cei cu blană lungă (de exemplu, bichonii), vor fi spălați lunar, în special dacă stau în apartament.

Poți spăla câinele mai des doar dacă s-a murdărit vizibil, dacă blana sa are un miros puternic sau dacă trebuie deparazitat, caz în care îl vei spăla cu un șampon de uz veterinar, antipurici. Bineînțeles, e chiar recomandat să îl periezi zilnic și să îl speli pe lăbuțe după ce s-a jucat pe afară.

4. Îți faci timp să te joci cu el

Pe lângă mâncarea bună, câinele tău iubește cel mai mult să petreacă timp cu tine și să se bucure de atenția ta deplină.
Oricât de plină ți-a fost ziua, nu ignora animăluțul și fă-ți timp să te joci cu el măcar o jumătate de oră. Veți avea de câștigat amândoi. Tu te vei relaxa și vei alunga stresul, iar el va fi mai sociabil și își va consuma energia.

Un studiu britanic realizat pe 4000 de câini a descoperit că joaca este cheia fericirii și sănătății mintale a patrupezilor. Lipsa acesteia cauzează pe termen lung probleme de comportament deranjante: agresivitate, lătrat excesiv, mârâit, anxietate.
Dacă ai posibilitatea, plimbă câinele de câteva ori pe zi și lasă-l să exploreze și să interacționeze cu alte animale și cu alți oameni.

Viața alături de un cățel este plină de provocări, dar și de multe satisfacții. Tu cum îți menții câinele fericit?

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Divertisment
Vă recomandăm: