17 lucruri pe care nu le ştiai despre ciocolată

De Nicoleta Galeteanu pe 22 iulie 2010

Descoperită de azteci, afrodisiac pentru oameni, letală pentru animale, dar şi ingredient de bază în dezvoltarea microundelor, ciocolata ascunde mult mai multe secrete…
 … decât sortimentele pe care le-ai gustat.

Dacă ai preferat să îţi satisfaci doar papilele gustative cu încântătorul desert, te poţi delecta şi cu câteva lucruri interesante, pe care este posibil să nu le cunoşti despre ciocolată.

1. Am auzit de orez şi paste făinoase, dar ciocolată ca fel principal? Ei bine, în anii 1000 Î. Hr. civilizaţia olmecă, cu triburi în sudul Mexicului, mânca tot timpul ciocolată, aşa cum mâncăm noi pizza.

2. Nu degeaba ciocolata este astăzi un desert special. Maiaşii obişnuiau să consume ciocolată la toate evenimentele deosebite, fiind o băutură nelipsită la nunţi, botezuri sau înmormântări. În acest fel, fiecare moment special din viaţă era îndulcit cu deliciosul desert.

3. Cei care preferă tabletele sau bomboanele în schimbul ciocolatei calde, trebuie să ştie că nu vreo companie de fabricare a solidificat ciocolata. În anii 1700, călugăriţele de la mănăstirile din Mexic au inventat pentru prima dată produsul sub această formă cu scopul de a strânge fonduri pentru bisericile lor.

4. Americanii consumă peste 1,4 milioane de kilograme de ciocolată în fiecare an, aproape jumătate din producţia totală din lume.

5. Un lucru interesant despre ciocolată este că perioada de valabilitate a unui baton este de aproximativ un an. Poţi păstra batonul şi ani la rând dacă îl ţii în frigider, dar vei găsi ciocolata albă în loc de ciocolată neagră, în ciuda cantităţii mari de substanţe antioxidante pe care le are.

6. Chiar dacă în magazine găseşti doar 10 – 20 de sortimente, ciocolata conţine peste 500 de arome diferite. Aşadar, pe lângă vanilie sau căpşuni, mai adaugă alte câteva sute de miresme şi substanţe ispititoare.

 7. Ştiai că ciocolata stă la baza dezvoltării microundelor?
În anii 40, inginerul Percy Spencer a găsit o nouă utilizare pentru magnetron (dizpozitiv care generează microunde), după ce batonul de ciocolată pe care îl avea în buzunar s-a topit din cauza dispozitivului. Acesta a testat apoi magnetron cu boabele de porumb şi aşa a fost inventat cuptorul cu microunde.

8. Dacă te-au îngrozit scenele din celebrul film de groază al lui Alfred Hitchcock, „Psycho”, este totuşi o reacţie firească decât dacă ţi s-ar face poftă de ciocolată. Dar dacă ai ştii că sângele vâscos este de fapt ciocolată delicioasă? Deşi a durat doar 45 de secunde, pentru ca scena să iasă perfect a fost nevoie de şapte zile de filmare.

9. Unul dintre cei mai mari şi mai influneţi împăraţi francezi, Napoleon obişnuia să mănânce ciocolată în timpul campaniilor sale militare. Într-adevăr, o mişcare deşteaptă pentru că ciocolata îţi dă energie şi restabileşte carbohidraţii.

10. Dacă ai testat deja, eşti de acord că o porţie mică de ciocolată nu atentează la sănătatea unui căţel. Dar dacă acesta îşi dezvoltă apetitul pentru desert, ciocolata poate genera convulsii şi este chiar letală pentru căţei, pisici şi cai, din cauza conţinutului său de teobromină, toxic pentru animale.  

11. Toate călătoriile spaţiale au la bord batoane de ciocolată.

12. Un alt lucru ciudat despre ciocolată datează din secolele 16 – 17, când Biserica a interzis consumul de ciocolată, din cauza obezităţii. Mai mult, în rândul credincioşilor, consumul de ciocolată era considerat un păcat.
În schimb, mai târziu, aceasta a fost considerată un bun medicament pentru durerile de stomac.

13. Concluzia speciliaştilor de astăzi este că ciocolata este bună, dar nu şi aditivii pe care îi conţine. Pudra pură de cacao din care este produsă conţine fier şi antioxidanţi, dar adaugă peste acestea zahăr şi unt, iar caloriile vor începe să se adune.

14. Conţinutul mediu de grăsimi al unei bucăţi de 30 de grame de ciocolate este de 9 grame, aproximativ 55% din conţinutul total de calorii. De regulă, sortimentele mai scumpe conţin şi mai multe grăsimi.

15. Ciocolata conţine substanţe ce provoacă dependenţă, similare marijuanei şi cafeinei, de aceea, după prima bucăţică aproape că nu te mai poţi opri. Oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite ingrediente din ciocolată combinate cu zahăr pot atenua durerea.

16. Ciocolata nu conţine foarte multă cafeină. Va trebui să mănânci aproximativ 10 batoane dacă vrei să renunţi la ceaşca de cafea de dimineaţă.

17. Te-ai gândit că în viitor ciocolata ar putea fi folosită în loc de combustibil?

Escherichia coli, numită şi E. coli, este o bacterie cu un apetit foarte mare pentru ingredientele dulci, iar atunci când consumă surplus de ciocolată, aceasta produce hidrogen pur, folosit ca sursă naturală de energie.

Foto: Shutterstock

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional