„Jurnalul unui bătrân amant” de Marcel Mathiot

De Unica.ro pe 24 noiembrie 2009

Marcel Mathiot: un învăţător de provincie, un nume necunoscut pâna la publicarea acestui jurnal, care a produs senzaţie la Paris în toamna lui 2008. De la 16 ani, Mathiot a scris în fiecare
zi a lungii sale vieţi o pagină de carnet, precedată de un titlu, iar toate însemnările au fost descoperite după moartea sa.

Jurnalul lui Mathiot nu se rezumă însă la confesiuni picante. El este mărturia gravă a unui om deosebit: epicurian, socialist romantic, „evitist” (sunt propriile sale caracterizari), raţionalist şi ateu, dar nicidecum indiferent la suferinţa umană, fidel cititor al lui Montaigne, neconservator, ba chiar amator de schimbare, lucid, lipsit de prejudecăţi, tolerant, Marcel Mathiot pare a fi un „produs” francez tipic. Având, în plus, ceva universal – şi rar: vocaţia fericirii. Poate că de aceea Marcel – veşnicul îndrăgostit, bătrânul amant – place femeilor şi place, de fapt, tuturor. Inclusiv cititorilor jurnalului său.

„Capodopera lui Marcel Mathiot e modul în care şi-a folosit timpul”, spun editorii carnetelor. S-ar putea spune ceva mai mult: capodopera lui Marcel Mathiot e însăşi viaţa sa, trăita exemplar, până la capăt şi consemnată, in paginile acestui jurnal.

Romanul a apărut la Humanitas
Colecţia Memorii/Jurnale
Traducere din franceză de Emanoil Marcu
Nr. pagini:  320
Preţ:  32 lei

Participă şi tu la Concursul Humanitas pe forumul Unica.ro!
Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional