Jurnalul Iuliei (32) – Românii sunt prea buni?

De Iulia, pe

E de ajuns să depăşeşti graniţele României să obervi diferenţele de cultură, civilizaţie şi implicit de evoluţie, deşi dacă ai suficient de multă materie cenuşie acolo…
… unde trebuie, observi detaşat superficialitatea din propria ogradă.

În fine, o scurtă şi banală minivacanţă într-un oraş mai mic sau mai mare din Occident poate revela acest lucuru fără efort. Însă, ca de obicei, tot ce e mai bun la altcineva trece neobservat, sau cel puţin nerostit, în timp ce în ochii noştri, defectele lor par scrise cu font de 50 şi îngroşate cu Bold.

Cred că am auzit de mai bine de 10 ori cât de urâte sunt femeile din Occident (toate domnule, nu doar unele), cât de neîngrijite sunt englezoaicele şi cât de minunate sunt româncele, conform crezului popular, cele mai frumoase din lume… da, frumuseţile din America Latina nici nu trebuie luate în calcul.

Trecând peste faptul că în general termenii de comparaţie se limitează de cele mai multe ori la aspetcte ce ţin de ordin estetic şi trebuie întotdeauna să fie în avantajul nostru, după câteva săptămâni petrecute departe de casă sunt mai convinsă că niciodată că noi românii suntem mult prea buni. Mult prea buni în tot ceea ce facem, doar că avem ghinion.

Suntem mult prea buni să ne coborâm fundurile din maşini. În timp ce toată Europa circulă cu trenul, metroul, bicileta sau maşină fără jenă, pentru noi există doar maşină.

Hellooo, în România să mergi cu trenul la Mamaia fata este penibiiiiiil. În primul rând toată lumea o să ştie că nu ai bani de maşină sau benzină, că nu ai un boşorog, pardon, un iubit care ţi-a luat o super maşină şi nici nu lucrezi în showbiz. Unde mai ai pui că nu ai nicio şansa să întâlneşti un tip cool, frumos, tânăr şi cu o situaţie financiară satisfăcătoare. De fapt, poate să fie şi bătrân, urât cu draci şi libidinos, bani să fie.

Suntem prea buni să ne deplasăm un metru să ajungem la coşul de gunoi.

Sau poate nu avem simţul găurii şi asta justifică mizeria din jurul pubelei.
Suntem prea buni, deşi trăim într-o ţara de rahat. Serios, de ce nu putem să fim şi noi civilizaţi şi să strângem după ce Bobiţă, Dodo sau Ada şi-au făcut nevoile din metru în metru pe trotuar. Nu e nimeni obligat să facă slalom printre noroacele parfumate.

Citeşte continuarea în pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!