Jose Saramago

De Corina Buhagiar pe 16 noiembrie 2009

Este un scriitor portughez născut la 16 noiembrie 1922, care a primit în 1998 Premiul Nobel pentru literatură. Din cauza situaţiei materiale a părinţilor săi, e nevoit să urmeze o şcoală tehnică
şi să devină mecanic.


Gustul pentru literatură şi-l dezvoltă singur, într-o bibliotecă din Lisabona. Primul volum de proză îi apare în 1947, în acelaşi an în care soţia sa, cu care se căsătorise 3 ani mai devreme, îi dăruieşte un copil, pe Violante. Până în 1966 nu mai publică nimic, considerând că „nu are nimic ce merită să fie spus”, după care scrie poezii şi critici.


În 1969 intră în Partidul Comunist Portughez, pe atunci interzis. Se declară comunist şi ateu convins. Stilul său narativ a fost comparat cu cel al lui Kafka: fraze lungi, cu reguli de punctuaţie proprii, puternic expresiv, clar şi detaliat. A abordat teme suprarealiste, dar şi psihologice sau sociologice.


Influenţa zodiei sale, Scorpion, se resimte în luciditatea cu care radiografiază societatea, în ironia şi tragismul povestirilor sale. Se desparte de soţia sa şi are o relaţie cu o scriitoare portugheză, Isabel da Nobrega, până în 1986. După divergenţele care au urmat romanului său „Evanghelia după Hristos” se mută definitiv pe insula Lancerote.

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional